Rastislav Búgel Samospráva

Prepojenie priemyselného parku s R1: Mesto verí, že sa tak stane v tomto roku

Prepojenie Priemyselného parku Nitra - Sever s rýchlostnou cestou R1 je zatiaľ v nedohľadne. Vedenie mesta aj napriek tomu verí, že by sa nová komunikácia mohla dokončiť ešte v tomto roku.

Ilustračný obrázok k článku Prepojenie priemyselného parku s R1: Mesto verí, že sa tak stane v tomto roku
Zdroj: TASR

Výstavba cesty sa mala pôvodne začať už v roku 2012. Mesto na tento účel získalo od Ministerstva hospodárstva (MH) SR aj účelovo viazanú dotáciu v hodnote 3 599 004,28 eura. Neskôr sa však realizácia stavby odložila. Jedným z dôvodov bolo aj zníženie počtu pracovníkov v závode firmy Foxconn, po ktorom odišli z priemyselného parku tri spoločnosti, ktoré boli na túto firmu naviazané.

Mesto čaká na ministerstvo

Podľa nitrianskeho primátora Jozef Dvonča momentálne všetko záleží od ministerstva hospodárstva a jeho dcérskej spoločnosti MH Invest. „My nerealizujeme túto investíciu. My sme podľa zmluvy medzi ministerstvom hospodárstva a nami nositelia peňazí. Pričom ministerstvo hospodárstva si dalo podmienku, že túto stavbu bude projektovať, súťažiť a realizovať MH Invest. Naša snaha je zabezpečiť všetko tak, aby sa táto cesta postavila z tých peňazí, ktoré na to boli určené v rámci dotácie,“ povedal Dvonč. Ako pripomenul, zmluva s ministerstvom je platná do 31. 12. 2014. „To znamená, že by to malo byť do tohto dátumu vybudované,“ povedal Dvonč.

Odľahčí dopravu

O vybudovanie komunikácie, ktorá spojí Priemyselný park Nitra – Sever s rýchlostnou cestou R1 sa mesto usiluje už viac ako šesť rokov. Po jej výstavbe sa má výrazne odľahčiť jediná prístupová cesta do priemyselnej zóny i komunikácia, ktorá vedie cez Dražovce z Nitry do Topoľčian. Viesť mala popri závode spoločnosti Foxconn Slovakia, ktorá je nástupcom firmy Sony. Výstavba cesty bola zakotvená ešte v zmluve medzi štátom a spoločnosťou Sony.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM