Lucia Lauková Správy

Prepojenie Klokočiny s centrom mesta nadzemnou dráhou? TAKTO to vidí primátor!

Zaskočila vás predstava modernej nadzemnej dráhy v Nitre ako z budúcnosti? Zisťovali sme čo je na nej pravdy. Čítajte, čo si o tomto futuristickom návrhu myslí primátor mesta.

Ilustračný obrázok k článku Prepojenie Klokočiny s centrom mesta nadzemnou dráhou? TAKTO to vidí primátor!
Zdroj: SkyWay

Obyvateľov Nitry prekvapila v posledných dňoch správa o spôsobe prepravy, ktorý je vídať len vo vedecko-fantastických filmoch. K realite má o čosi bližšie, než sa na prvý pohľad môže zdať. Za inovatívnym projektom stojí Bieloruská spoločnosť Sky Way, ktorá vyvinula nový dopravný systém. Skladá sa z koľajníc upevnených na stĺpoch v tvare L, po ktorých sa pohybuje prepravné zariadenie podobné vlaku. So svojím návrhom oslovila aj vedenie mesta Nitry.

Podľa slov primátora Nitry Jozefa Dvonča má mesto v hľadáčiku zlepšenie služieb v oblasti dopravy. „Mesto pripravuje komplexne plán mobility (MAD, cyklotrasy, požičovňa bicyklov, parkovacie plochy, sms parkovanie, inteligentný spôsob riadenia križovatiek, atď.) s cieľom zlepšiť služby pre občanov a znížiť emisie CO₂ v zmysle Dohovoru primátorov,"po­vedal Jozef Dvonč, primátor Nitry

Názor primátora

Na primátorskom stole sa ocitol aj návrh, ktorý pripomína skôr ďalekú hudbu budúcnosti. Vedenia mesta sme sa spýtali, či sa myšlienkou zavedenia modernej formy dopravy v Nitre vôbec zaoberá. „Evidujem aj návrh nadzemného spojenia Klokočiny s centrom mesta. Vzhľadom k situácii, po predbežnom posúdení, považujeme tento zámer v podmienkach mesta hlavne z technických a finančných možností (spoločnosť nemá platnú certifikáciu) za nerealizovateľný,“skon­štatoval primátor Jozef Dvonč.

Budujú dopravný park

Nakoniec však primátor Nitry futuristický návrh zo stola úplne nezmietol. „V prípade, že by mestu bola predložená štúdia a dopĺňala by plán mobility, predložím uvedenú štúdiu poslancom mestského zastupiteľstva,“ dodal primátor Nitry Jozef Dvonč. Ako sa uvádza na FB profile The SkyWay Eco Techno Park, v Bieloruskom mestečku Maryina Gorka, približne 66 km od Minska, buduje spoločnosť EcoTechno Park, ktorý bude slúžiť na certifikáciu dopravných systémov.

Cez mesto rýchlosťou 150 km/h

Spoločnosť SkyWay navrhla tri skupiny modelov prepravných zariadení v závislosti od ich miesta použitia. Jednou zo skupín moderných vlakov sú vysokorýchlostné vlaky určené na medzimestskú prepravu. V tejto skupine spoločnosť popisuje 5 tzv. unibusov s kapacitou 4 až 24 pasažierov a s maximálnou rýchlosťou 450 km/h. Ako ďalej dodáva spoločnosť v opise, zariadenie umožňuje rýchlo prekonať vzdialenosť až 10 000 kilometrov.

Skupina modelov unibusov určená pre mestskú dopravu ráta už s vyšším počtom pasažierov. Každý z piatich modelov má odlišnú kapacitu. Od 7 až po 168 osôb pri maximálnej rýchlosti 150 km/h. Poslednou skupinou sú nákladné vagóny, ktoré sú rozdelené podľa tovaru na prevoz, ktorého sú určené.

Foto: ilustračné

Prepojenie Klokočiny s centrom mesta nadzemnou dráhou? TAKTO to vidí primátor!
1
Galéria
Prepojenie Klokočiny s centrom mesta nadzemnou dráhou? TAKTO to vidí primátor!
6
Galéria
Zdroj: SkyWay
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM