Valovičová Zuzana Rôzne

Premýšľate nad adopciou? Poradíme vám...

Čo robiť pred osvojením dieťaťa, ako postupovať a o aké deti je najväčší záujem sme sa rozhodli zistiť za vás.

Na naše otázky odpovedala Bronislava Pekárová, riaditeľka Odboru sociálnych vecí a rodiny Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Nitre. ** Aký je rozdiel medzi adopciou a pestúnskou starostlivosťou?** Osvojením dieťaťa nadobúdajú osvojitelia práva a povinnosti rodičov, dieťa získava priezvisko nových rodičov. Biologickým rodičom zanikajú všetky práva a povinnosti voči dieťaťu, dieťa má v rodnom liste zmenené štvorčíslie za rodným číslom. Osvojitelia prechádzajú odbornou prípravou, ktorá trvá najmenej 26 hodín. Vykonáva ju ÚPSVR – referát poradensko – psychologických služieb alebo akreditovaný subjekt, ktorý vykonáva prípravu na náhradnú rodinnú starostlivosť. Pestúnska starostlivosť je garantovaná štátom. Ten zabezpečuje finančné príspevky pre pestúnov a deti. Pestúni vykonávajú osobnú starostlivosť o dieťa v rovnakom rozsahu ako ju vykonávajú rodičia, právo zastupovať dieťa a spravovať jeho majetok majú iba v bežných veciach. Biologickí rodičia sú účastníkmi súdnych konaní, majú právo stretávať sa s dieťaťom a majú voči dieťaťu aj naďalej vyživovaciu povinnosť. ** Ako postupovať, ak sa rodičia rozhodli pre adopciu alebo pestúnsku starostlivosť?** V prípade záujmu o osvojenie si dieťaťa je potrebné navštíviť Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len ÚPSVR) v trvalom mieste bydliska. Žiadatelia o adopciu z Nitry a okolia sa teda musia ohlásiť na ÚPSVR, konkrétne na oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Pracovníkov úradu nájdete v Nitre na Štefánikovej triede č. 88, 5. poschodie, č. dverí 507. Po predostretí žiadosti o osvojenie dieťaťa alebo pestúnsku starostlivosť bude rodičom poskytnuté komplexné odborné poradenstvo. Následne vyplnia potrebný formulár a predložia doklady. Povinnosťou je absolvovať odbornú prípravu na náhradné rodičovstvo. Na základe ďalších vlastných zisťovaní rozhodne príslušný ÚPSVR či rodičia budú zaradení do zoznamu o osvojenie dieťaťa alebo pestúnsku starostlivosť.

Kedy môže byť dieťa pridelené rodičom? So žiadateľmi o osvojenie pracovníci ÚPSVR pracujú a sú v kontakte počas doby predosvojiteľskej starostlivosti, ktorá trvá min. 9 mesiacov až po samotné osvojenie dieťaťa. Žiadatelia o osvojenie dieťaťa alebo pestúnsku starostlivosť, ktorí sú vedení v zozname na ÚPSVR sú kontaktovaní s dieťaťom taktiež vedenom v zozname nášho úradu na sprostredkovanie náhradnej rodinnej starostlivosti. Rodičia majú možnosť oboznámiť sa s dieťaťom prostredníctvom fotografií a videonahrávok s obrazom jeho života v zariadení. Takisto im budú poskytnuté základné údaje o dieťati a sú oboznámení so sociálnou správou a zdravotnou správou dieťaťa. V prípade vyjadrenia záujmu o dieťa zo strany žiadateľov možno pristúpiť k procesu sprostredkovania nadviazania osobného vzťahu medzi nimi a dieťaťom, a to i udelením súhlasu ku kontaktu s dieťaťom. ** O aké deti je prevažne záujem?** Žiadatelia o osvojenie, ktorí sú vedení v zozname na ÚPSVR v Nitre, prejavujú najčastejšie záujem o dieťa čo najmladšie, od narodenia do veku dvoch rokov. Preferujú skôr dieťa ženského pohlavia.

V minulom roku bolo v rámci Nitrianskeho kraja zverených do náhradnej rodinnej starostlivosti 48 detí, z toho 56 % detí do pestúnskej starostlivosti a 44 % do osvojenia. ÚPSVR v Nitre eviduje v súčasnosti 164 detí vhodných do náhradnej rodinnej starostlivosti.

Foto: Ivo Fandel + archív

Adopcia
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM