Rastislav Búgel Rôzne

Prehľad TOP udalostí: Toto hýbalo Nitrou v roku 2013!

Prinášame vám prehľad najdôležitejších udalostí, ktoré hýbali dianím v Nitre v pomaly sa končiacom roku 2013.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad TOP udalostí: Toto hýbalo Nitrou v roku 2013!
Foto: Rastislav Búgel

Hokejisti na čele – Už dlhodobo sa v aktuálnej sezóne 2013/2014 najvyššej hokejovej súťaže držia nitrianski „Corgoni“ na popredných priečkach. Výborná priebežná hra nadväzuje na úspešnú sezónu 2012/2013, kedy Nitra obsadila tretie miesto v základnej časti a rovnako konečné tretie miesto.

Basketbalisti bodujú – Ani basketbalisti z klubu Edymax SPU Nitra na tom nie sú práve najhoršie. Priebežné druhé miesto extraligovej tabuľky hovorí jasnou rečou v prospech zverencov trénera Urbana.

Futbalová loď sa potápa – Už v uplynulej sezóne sa futbalová Nitra trápila a vravelo sa o konci extraligového futbalu v meste pod Zoborom. Chalani sa napokon dokázali udržať, no rovnaký scenár nastal po polovici súťaže znova. Nitra je predposledná, rozdiel oproti Dunajskej Strede je iba v priebežnom skóre. Nitra stráca peniaze, dych a aj fanúšikov.

Zakliata princezná – Výstavba nádejného projektu zábavno-obchodného centra City Park začala už v roku 2007. Od tej doby stojí na brehu rieky nedostavaný skelet. Aj tento rok sa hovorilo o dostavbe komplexu. Vždy sa však našli dôvody, prečo sa to nedá. Začarovaný kruh tak pokračuje.

Vynovené námestia – Župné námestie pod hradom prešlo rozsiahlou a nákladnou rekonštrukciou. Zmenil sa povrch cesty, pribudli lavičky a zeleň. Námestie tak dostalo reprezentatívny šat. Pri mestskom kúpeli pribudol úplne nový parčík. Rovnako boli vybudované nové parkovacie miesta a lavičky.

Staronový župan – Milan Belica sa stal staronovým županom Nitrianskeho samosprávneho kraja. Rozhodovalo sa v druhom kole volieb, v ktorom porazil svojho soka Tomáša Galbavého.

Obnova vláčika – Po ročnej prestávke sa do Nitry vrátil obľúbený turistický vláčik. Ten premáva 5 mesiacov v roku a mesto ho podporilo sumou 7 500 eur.

Tankodrom minulosťou – Obávaný úsek cesty, ktorý desaťročia strašil všetkých vodičov je minulosťou. Mesto dalo zrekonštruovať Štúrovu ulicu v úseku medzi pekárňami a Kynekom. Opravy stáli 323 998,80 eur.

Kam sa podeli deti – Mesto sa v jarných mesiacoch stretlo s rapídnym nedostatkom voľných miest v škôlkach. Podaných bolo 887 žiadostí a v prvých dňoch mesto nevedelo umiestniť 193 detí.

Kvalitnejšie opravy – Nitrianski cestári dostali do užívania technológiu, ktorá skvalitňuje opravu výtlkov. Pomocou novej technológie by mal opravený výtlk vydržať až 3 roky. Túto technológiu využívajú len 3 mestá na Slovensku.

Cyklodepo s občerstvením – Pri rieke Nitra vyrástol tento rok nový objekt. Slúži prevažne športovcom a cyklistom. Cyklodepo s občerstvením vyrástlo neďaleko Chrenovského mosta a náklady na jeho výstavbu sa pohybovali na hranici 150-tisíc eur.

Kraj vymiera – Štatistický úrad tento rok vydal zaujímavú publikáciu. Podľa údajov úradu totiž Nitriansky kraj postupne vymiera. Najčastejšou príčinou úmrtia u mužov aj žien v Nitrianskom kraji boli choroby obehovej sústavy.

Prístroje zaplatili, neskôr požičali – Medicínske prístroje za takmer 44-tisíc eur mesto vypožičalo Diecéznej charite. Prístroje mesto kúpilo pre klientov Zariadenia pre seniorov Zobor. Neboli ani len rozbalené a sadal na ne prach.

Pre bezpečnosť chodcov – O zvýšenie bezpečnosti chodcov na nitrianskych cestách sa postaralo niekoľko nových prechodov s blikajúcimi LED svetlami. Tie upozorňujú vodičov na prítomnosť chodca na komunikácii.

Nový prepravca, nové autobusy – V tomto roku bola dokonaná premena autobusového prepravcu Veolia transport Nitra na nového majiteľa Arriva Nitra. Pribudlo aj 24 nových moderných autobusov.

Pamätník nebude – Poslanci na svojom júnovom zastupiteľstve neodsúhlasili výstavbu pamätníka padlým tureckým vojakom na vojenskom cintoríne. Na nitrianskom cintoríne sú pochovaní iba štyria tureckí vojaci.

Lákadlo na Kalvárii – Na populárnom pútnickom mieste pribudla zaujímavá novinka. Na vrchole Kalvárie mesto vybudovalo turistickú rozhľadňu s ďalekohľadom a panoramatickou­ mapou.

Veľkolepé oslavy – Tento rok sme si pripomenuli 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda. Všetko vyvrcholilo v Nitre veľkou národnou púťou.

Hokej na plátne – po niekoľkoročnej prestávke sa priaznivci hokeja pod Zoborom dočkali a vychutnali si Majstrovstvá sveta na veľkoplošnej obrazovke.

Aký bol ten váš dôležitý bod v roku 2013? Napíšte nám do komentárov!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM