Ľubomír Hudačko Rôzne

Predvianočný čas ako top obdobie pre zlodejov: Vreckári delia ľudí na kategórie, do ktorej patríte vy?

Predvianočný čas je pre vreckárov najlepším obdobím roka. Takmer všetci sa vyberáme na nákupy s väčším množstvom peňazí a mysliac na Vianoce zabúdame na ostražitosť. Obeťami sú často smutní, alebo zamyslení ľudia!

Ilustračný obrázok k článku Predvianočný čas ako top obdobie pre zlodejov: Vreckári delia ľudí na kategórie, do ktorej patríte vy?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako obete si vyberajú ľudí zamyslených alebo smutných. Ľahkou korisťou sú aj peňaženky žien zaujatých deťmi alebo obťažkaných nákupmi, či zahĺbených do rozhovoru.

Opatrnosť je najlepšia prevencia

Vreckári delia ľudí na dve kategórie, skúste sa preto zamyslieť, do ktorej patríte vy. Potenciálne obete zlodeji rozdeľujú na tzv. „elektrických“ ľudí, ktorí sa nedajú okradnúť, sú citliví na každý dotyk a ruch okolo vlastnej osoby a na „ neelektrických“, čiže takých, ktorí neregistrujú pohyb tašky, nereagujú na potiahnutie, drgnutie atď. A práve takýto neprirodzený pohyb okolo vlastnej osoby je často jediným varovným signálom. Vreckári sa veľmi usilujú, aby sa neodlišovali svojím vzhľadom. Pracujú sami alebo v skupinách. Kradnú nielen mladí ľudia, ale aj starší, nielen muži, ale aj ženy alebo „vyučené deti“.

Ak patríte do okruhu ľudí, ktorí môžu byť ohrození viac ako iní, buďte opatrnejší. Opatrnosť je najlepšia prevencia. Strata peňazí nie je jediným dôsledkom vašej neopatrnosti, môžete prísť aj o doklady (občiansky preukaz, cestovný pas, kreditné karty a pod.), či kľúče od auta, bytu a iné cennosti. Stratu, či krádež dokladov nahláste ihneď na polícii na č. t. 158, alebo najbližšom obvodnom oddelení Policajného zboru.

Krádež stromčeka z lesa neskúšajte

V súvislosti s vianočnými nákupmi je potrebné venovať pozornosť aj samotným peniazom a to kontrole ich pravosti. Zvlášť pri nákupoch na rôznych trhoch či už u nás alebo v zahraničí, kde riziko že nám bude vydaná falošná bankovka alebo minca je väčšia ako v klasických obchodoch, kde peniaze zväčša prechádzajú kontrolou. Taktiež netreba zabúdať na zamknutie a zebezpečenie vozidla, ktoré nechávame zaparkované na parkoviskách. V aute nenechávate žiadne cennosti, aj keď sa vzdiaľujete od vozidla len na krátku dobu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM