Rastislav Búgel Kultúra

Predstavitelia mesta a kraja si pripomenuli odkaz Ľudovíta Štúra

Predstavitelia Slovenského hnutia obrody, mesta Nitra a Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) si dnes pri pomníku Ľudovíta Štúra v Nitre pripomenuli 197. výročie narodenia tohto národného buditeľa.

Ilustračný obrázok k článku Predstavitelia mesta a kraja si pripomenuli odkaz Ľudovíta Štúra
Foto: Rastislav Búgel

Podľa zúčastnených patrí Ľudovít Štúr spolu s Milanom Rastislavom Štefánikom k najvýznamnejším politikom v novodobých dejinách Slovákov.

Miloš Bača z Úradu NSK zdôraznil, že by si Slováci mali viacej ctiť myšlienky a odkaz Ľudovíta Štúra. „Mali by sme sa dnes spýtať, ako v skutočnosti napĺňame živý odkaz tejto všestrannej osobnosti, bez ktorej si nevieme predstaviť existenciu slovenského národa. Musíme si pravdivo povedať, že nie vždy sa nám to darí. Síce sa nám podarilo dosiahnuť to, po čom Štúr túžil, máme svoj slobodný, samostatný a zvrchovaný štát. Na druhej strane sa príliš často vzdávame toho, čo je naše, často nevieme chrániť svoje politické, štátotvorné a politické záujmy,“ skonštatoval Bača.

V tejto súvislosti kritizoval rozpredávanie slovenskej pôdy cudzím štátnym príslušníkom, či nedostatočnú ochranu zdrojov pitnej vody. „Tie sa rôznymi spôsobmi cez vodárenské spoločnosti dostávajú do majetku inostranných majiteľov. Treba tiež povedať, že sme prišli o potravinovú sebestačnosť, v médiách je ničený náš spisovný jazyk. Je tu katastrofálna úroveň, keď sa v médiách toleruje vulgárnosť a dokonca až pošliapavanie ľudskej dôstojnosti. Treba si povedať, či toto je napĺňanie Štúrovho odkazu a či toto je ten náš príspevok,“ skonštatoval Bača.

Ľudovít Štúr sa narodil v roku 1815 v Uhrovci. Je považovaný za vedúcu osobnosť slovenského národného obrodenia v 19. storočí. Je kodifikátorom slovenského spisovného jazyka založeného na stredoslovenských nárečiach. Bol jedným z vedúcich účastníkov Slovenského povstania v rokoch 1848 až 1849. Bol tiež poslancom Uhorského snemu. Zomrel v roku 1856 v Modre.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM