Rastislav Búgel Rôzne

Prednostka kliniky už nie je námestníčkou. Riaditeľ: Klamala v kauze zabielenia!

Riaditeľ Fakultnej nemocnice (FN) v Nitre Jozef Valocký dnes odvolal prednostku detskej kliniky z funkcie námestníčky riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť. Ako dôvod uviedol, že klamala v kauze zabielenia údajov v zdravotnej karte pacienta.

Ilustračný obrázok k článku Prednostka kliniky už nie je námestníčkou. Riaditeľ: Klamala v kauze zabielenia!
Zdroj: Webnoviny.sk

Valocký podľa vlastných slov už požiadal dekanku Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre aj o odvolanie uvedenej zamestnankyne z funkcie prednostky detskej kliniky.

Prednostka mala klamať riaditeľa

„Pri prešetrovaní prípadu som vychádzal z dokumentácie, ktorá sa nachádza v informačnom systéme nemocnice a v ktorej nie sú žiadne náznaky o porušení akýchkoľvek pravidiel vedenia dokumentácie. Od prednostky som od začiatku mal klamlivú informáciu o jej postupe,“ napísal Valocký v dnešnom stanovisku. Ďalej v ňom uviedol, že po preverení a zozbieraní všetkých údajov zistil, že prednostka ho klamala. To bol dôvod, prečo ju odvolal z funkcie námestníčky.

Univerzita písomný návrh nedostala

UKF doposiaľ písomný návrh riaditeľa Fakultnej nemocnice Nitra na odvolanie prednostky detskej kliniky nemá, tvrdí rektor univerzity Libor Vozár. Podľa vnútorných predpisov UKF dekanka Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva menuje a odvoláva prednostov kliník na návrh riaditeľa Fakultnej nemocnice Nitra. „Do 10:22 hodiny UKF písomný návrh riaditeľa FN neobdržala,“ skonštatoval Vozár. Domnieva sa, že ak dekanka písomný návrh riaditeľa dostane, vyhovie mu.

Zvolenská žiada odchod prednostky

Odchod prednostky žiada aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ministerstvo, rovnako ani riaditeľ nemocnice, nemajú možnosť prednostku odvolať. Menovanie aj odvolanie prednostov je plne v kompetencii univerzít. Kontrola ministerstva mala ukázať na porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti, informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Univerzita sa k odvolaniu prednostky zatiaľ nevyjadrila.

Komisia preveruje situáciu

Situáciu v nitrianskej nemocnici preveruje komisia ministerstva po podnete lekárov z detského oddelenia. V pondelok (28.10.) sa skončil dohľad na diaľku v otázke úpravy zdravotnej dokumentácie. „Ďalšie body sťažnosti piatich lekárov z detského oddelenia FNsP Nitra budú ďalej predmetom šetrenia komisie MZ SR na mieste,“ doplnila Čižmáriková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM