Rastislav Búgel Správy

Videli sa po polstoročí: Stretli sa absolventi predchodcu dnešnej UKF

Po polstoročí sa v Nitre stretli absolventi bývalého Pedagogického inštitútu, ktorý bol predchodcom dnešnej Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Videli sa po polstoročí: Stretli sa absolventi predchodcu dnešnej UKF
Foto: Rastislav Búgel

Bývalí študenti, ktorí svoje štúdium ukončili v roku 1963, sa na pôde pedagogickej fakulty (PF) stretli s akademickými funkcionármi UKF a zúčastnili sa aj na slávnostnom uvedení knihy Za svitania po polstoročí. Tú vydáva PF ako zbierku reflexií a zároveň aj ako spomienku na publikáciu, ktorú bývalí študenti kedysi vydávali.

Aj s programom

„Stretnutie je zároveň príležitosťou pre vznik Klubu absolventov PF UKF v Nitre a prví absolventi sa stávajú jeho čestnými členmi. Súčasťou stretnutia sú aj kultúrne podujatia,“ informovala Jana Krajčovičová z Oddelenie médií UKF. Jednou zo sprievodných akcií je aj vernisáž, na ktorej si bývalí absolventi Pedagogického inštitútu pozreli výstavu prác študentov Univerzity tretieho veku v odboroch Dejiny výtvarného umenia a výtvarná tvorba, Digitálna audio a video technika, Ľudové remeslá a Hrnčiarstvo.

Vznikol v roku 1959

Pedagogický inštitút v Nitre bol vytvorený v roku 1959, keď v ňom pracovalo 30 pedagógov a študovalo 316 študentov. V roku 1964 sa premenoval na Pedagogickú fakultu. Tá bola od roku 1992 súčasťou Nitrianskej univerzity, ktorá sa v tom istom roku zmenila na Vysokú školu pedagogickú. Po vzniku ďalších fakúlt sa v roku 1996 konštituuje Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM