Webnoviny - Kultúra

Pred obchodným centrom v Nitre vznikne galéria

Netradičná galéria vznikne pred obchodným centrom Galéria Mlyny v Nitre. Doteraz nevyužitý kamenný podstavec sa stane základňou pre projekty mladých umelcov.

(WEBNOVINY) – „Jeho jednoduchá architektúra ponúka rôzne možnosti výtvarných vstupov a vzhľadom na svoju polohu v mieste s vysokou frekvenciou výskytu ľudí sa stáva živým priestorom pre umenie,“ informovali agentúru SITA autori nápadu – umelci Nina Šošková a Daniel Dida. Projekt Outdoor gallery prichádza priamo medzi ľudí a ponúka náhodnému i nezaintereso­vanému divákovi možnosť konfrontácie s výtvarným dielom. Na prvej výstave v piatok sa predstaví študentka Akadémie umení v Banskej Bystrici Alžbeta Lišková. Jej práca Neoremeselník je odkazom na tradičné stavanie májov, typický prejav slovenského folklóru, ktorý prenikol z vidieka aj do mestského prostredia.

Ďalší projekt Relax predstaví 3. júna doktorandka na Akadémii umení v Banskej Bystrici Nina Šošková. Jednoduchá lavička na podstavci na syntetickom trávniku podčiarkne nemožnosť jej zvyčajného využitia. Je vytrhnutá z typického kontextu, čím narúša jednu z predstáv o tradičnom relaxe. „Lavička na podstavci iniciuje aj možnosť úvahy o tom, čo v súčasnosti znamená skutočný relax a či sú jeho súčasné formy – napríklad nakupovanie – tie pravé,“ uvádzajú autori projektu.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM