Lucia Lauková Správy Samospráva

Prečo chce obyvateľ Nitry odvolať primátora? REAKCIA Jozefa Dvonča

V závere minulého týždňa, prehlásil obyvateľ Nitry, že sa pustí do petície za vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní primátora Nitry. Prinášame vám reakciu Jozefa Dvonča.

Ilustračný obrázok k článku Prečo chce obyvateľ Nitry odvolať primátora? REAKCIA Jozefa Dvonča
Zdroj: TASR

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva vo štvrtok 9. marca obyvateľ Nitry Michal Ivan v diskusii oznámil, že spíše petíciu za vyhlásenie miestneho referenda na odvolanie primátora Nitry Jozefa Dvonča. "Aby som išiel príkladom a ukázal, čo je to nebáť sa a nerezignovať, z tohto miesta verejne oznamujem, že v najbližších dňoch začnem so zbieraním podpisov pod petíciu za vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní primátora Nitry,“ prehlásil v tom čase Michal Ivan.

Podľa slov iniciátora petície Michala Ivana nesúvisí snaha o odvolanie primátora so súdnym sporom, ktorý podľa Michala Ivana mesto Nitra a 1. ABC vedú. „Áno, 1. ABC Nitra má s Mestom Nitra súdny spor – ale ten sa snažím riešiť predovšetkým pred súdom. Petícia je moja občianska iniciatíva – obyvateľa Nitry, ktorý sa odmieta podvoliť arogancii moci a zmieriť s takýmto nezodpovedným konaním primátora, ktoré ide proti záujmom Mesta. Čo sa petície týka, ide mi o Mesto Nitra a jeho obyvateľov. Keďže som jedným z nich, tak je to aj osobný záujem. Ale okrem mňa je tu ďalších takmer 80-tisíc obyvateľov Nitry, o ktorých mi v tomto ide rovnako ako o seba,“ dodal Michal Ivan

Reakcia primátora Nitry

O svojom stanovisku k petícii nás písomne informoval primátor mesta Nitra, Jozef Dvonč. „V prvom rade konštatujem, že ako ani osoba primátora mesta a ani Mesto Nitra nie je iniciátorom žiadneho sporu s p. Michalom Ivanom. Zákony Slovenskej republiky nebránia žiadnej iniciatíve občana – obyvateľa mesta uskutočniť petíciu za odvolanie primátora mesta. V tomto prípade však mám osobný dojem, že uvedený návrh nesúvisí s činnosťou primátora ako riadne zvoleného štatutára mesta, ale s osobným záujmom pána Michala Ivana, prípadne záujmami 1. ABC,“ uviedol primátor Nitry, Jozef Dvonč.

Podľa Michala Ivana podanie petície súvisí aj s jeho pôsobením v občianskom združení 1. ABC Nitre. „Súvisí to v tom, že práve vďaka môjmu pôsobeniu v 1.ABC Nitra a komunikácii a spolupráci s Mestom Nitra od 2008 doteraz som mal možnosť spoznať prístup vedenia Mesta – nielen vo vzťahu k nášmu občianskemu združeniu, ale k svojim zmluvným partnerom, mestským organizáciám, prednostovi MsÚ a najmä voči obyvateľom Nitry. Tam ten súvis končí,“ povedal Michal Ivan.

Mesto ponúklo novú zmluvu

Michal Ivan nevystupoval pred vedením mesta po prvýkrát. Doteraz však hájil záujmy združenia 1.ABC Nitra, ktorého je štatutárom. Zakaždým sa dožadoval odpovede k veci zmeny prevádzkovateľov ihrísk na kúpalisku, ktorým bolo dovtedy občianske združenie 1. ABC Nitra. „Zmluva medzi 1. ABC a Službytom bola v platnosti na dobu určitú – do 31. októbra 2015. Čo sa týka jej predĺženia – zo strany 1. ABC neevidujeme žiadnu oficiálnu požiadavku na jej predĺženie. Napriek tomu sme spolu rokovali o podmienkach novej zmluvy a musím konštatovať, že všetky uskutočnené rokovania v meste i Službyte, stroskotali na finančnej požiadavke 1.ABC,“ doplnil primátor, Jozef Dvonč.

Vedenie mesta ponúklo združeniu 1.ABC podľa slov primátora Nitry novú zmluvu na roky 2016 a 2017 a súčasne aj štyri dotácie vo výške 2 800 eur. „Mesto Nitra nám schválilo pre rok 2016 štyri dotácie, ale 3 z toho nám neumožnilo využiť,“ oponoval Michal Ivan.

Zmluvu nepodpísali

V liste z 8. marca 2016, ktorý pripomenul primátor Nitry na marcovom mestskom zastupiteľstve, ponúka mesto Nitra občianskemu združeniu 1. ABC Nitra dve možnosti, a to podpísať zmluvu a pokračovať v činnosti v priestoroch kúpaliska podľa nej alebo nepodpísať zmluvu s tým, že mesto prostredníctvom Službytu zabezpečí od 1.5.2016 prevádzku pieskových ihrísk.

„List z 8.3. má totiž z môjho pohľadu jediný význam – podpísal to, že "áno, ten návrh z 22.12.2015 je tak arogantný, ako vyzerá“. V skutočnosti sme po obdržaní tohto listu nemali na výber (len možnosť 2). Možnosť 1 bola neakceptovateľná. V tom liste len primátor alibisticky vykazuje 2 možnosti, aby mohol neskôr poukazovať na to, že „mali ste možnosť a nepodpísali ste“. On vie, že mnohým ľuďom to stačí… A presne to teraz robí," dodal Michal Ivan.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM