Lucia Lauková Správy Samospráva

Prebytok mesta je viac ako 4,2 milióny eur: Použité majú byť na investičné akcie

Mesto Nitra uzavrelo svoje hospodárenie v roku 2016 s prebytkom viac ako 4,2 milióny eur. Ako využije radnica tieto financie?

Ilustračný obrázok k článku Prebytok mesta je viac ako 4,2 milióny eur: Použité majú byť na investičné akcie
Foto: Rastislav Búgel

Podľa slov primátora Jozefa Dvonča, bude väčšina týchto zdrojov odvedená do rezervného fondu a využitá na financovanie investičných akcií.

Rezervný fond

Pod kladný hospodársky výsledok mesta sa podľa Dvonča podpísali predovšetkým vyššie príjmy, ktoré počas vlaňajšieho roka prúdili do mestskej pokladne. „Treba povedať, že sme hospodárenie v roku 2016 začínali niekde na úrovni 51 miliónov eur a konečný účet za vlaňajšok bol vo výške okolo 60 miliónov eur. Čiže sa postupne zvyšovali príjmy a logicky aj výdavky. Poslanci schválili tvorbu rezervného fondu, ktorý v samospráve slúži hlavne na financovanie investícií,“ uviedol Dvonč.

Realizácia investičných akcií

Ako vysvetlil, mesto plánuje použiť peniaze z fondu predovšetkým na realizáciu investičných akcií, ktoré sú už dlhšiu dobu pripravované. „Máme viaceré úlohy, na ktoré musíme pripraviť finančné zdroje. Je to napríklad zriadenie materskej školy v bývalých kasárňach pod Zoborom, výstavba cintorína na sídlisku Chrenová, príprava komunikácie Wilsonova-Chmeľová, výstavba bytových domov nižšieho štandardu na Súľovskej ulici a ďalšie projekty,“ doplnil Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM