Lucia Lauková Rôzne Správy

Pre svoj sen odišla z práce: Katka z Nitry mení kryštáliky soli na umenie, FOTO

Katka z Nitry sa rozhodla kvôli svojmu snu obetovať aj dlhoročné zamestnanie. Vyrába nevšedné umenie zo soli.

Ilustračný obrázok k článku Pre svoj sen odišla z práce: Katka z Nitry mení kryštáliky soli na umenie, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Katarína Erdelyszká

Katarína Erdelyszká pochádza aj žije v Nitre, má 37 rokov a 17 rokov pracovala v oblasti stavebníctva. Teraz sa venuje výrobe dekoratívnych predmetov z kamennej soli. Z tejto suroviny, ktorú väčšina populácie používa azda len v kuchyni, vytvára Katka napríklad 3D obrazy, panely, priehľadné deliace steny, svietniky či zrkadlá.

Práci so soľou sa začala venovať počas zamestnania. Ako sama v rozhovore priznala zlúčiť dve časovo náročné práce bolo náročné, a tak si musela vybrať. „Lákala ma predstava, že všetky nápady, ktoré môžem uskutočniť sú inovatívne, radia sa do eko doby, spájajú viacero účelov do jednej veci,“ zanietene opisuje Katarína. Práve spomínané dôvody boli pre ňu natoľko motivujúce, že sa rozhodla nechať prácu a ísť za svojím snom.

Ako dlho sa teda tejto novej práci venujete?

Prvý impulz prišiel nejak v auguste 2015. Ak by som ho mala opísať, prišiel pri pohľade na sklenenú dózu so vzorkou soli v jednej firme, ktorá dodáva soľ na Slovensko. Keďže majiteľ je môj známy, mohla som si dovoliť vysypať kocky soli z dózy a poskladala som z nich mozaiku a následne sa môj záujem zvyšoval. Získala som tu tiež potrebné informácie ohľadom vlastností soli, ktoré je nevyhnutné poznať pri práci s ňou.

Jednoduché to asi nebude, v čom je práca náročná?

Je to prevažne časovo náročné. Určité druhy soli si vyžadujú triedenie, vymývanie, sušenie, drvenie, aby dosiahli požadovaný vzhľad. Navyše soľ sa lepí spôsobom, ktorý nie je prispôsobený na ručnú prácu, čo je asi najnáročnejšia časť celej výroby. Navyše kvôli jej špecifickým vlastnostiam, je asi jednou z najnáročnejších surovín k použitiu pri výrobe dekoratívnych prvokov. Poskytuje neobmedzený priestor ku kreativite, dá sa povedať, že veci ktoré vyrobím sú akoby „prototyp“ a každá si vyžaduje nielen umelecký prístup ale aj technický.

Zdroj: Katarína Erdelyszká

Nehrozí, že sa nám takéto dielo rozpustí?

Pri manipulácii, ani po nej nehrozí rozpustenie soli. Čo je ďalšia z vecí, ktorá je nová, a to varianta exteriér, teda soľný obraz, vyrobený spôsobom, ktorý mu dáva odolnosť voči vlhku, vode, zime, teplu, slnku. Čo sa týka obrazov s využitím účinkov soli, v podobe haloterapie (obdoba soľnej jaskyne) soľ uvoľňuje do ovzdušia svoje účinky. Nezmení ani časom svoj vzhľad a ani farbu.

Aké najväčšie a najmenšie dielo zo soli ste vytvorili?

Najväčšie v rozmere 90 × 70 cm a najvyššie 140 × 35 cm. Najmenší bol svietnik. Najväčší váži vo finále 30 kg.

Ako dlho trvá vytvorenie jedného obrazu?

Ak hovorime o ploche v rozmere približne 1m2, je to 5 až 10 dni +2 dni nechať ležať kvôli vytvrdnutiu. Dĺžku času výroby ovplyvňuje hlavne náročnosť motívu a samotná hrúbka objektu zo soli, ktorá pozostáva z vrstvenia. Každá vrstva potrebuje istý čas k preschnutiu.

Motívy si vymýšľate sama?

Čo sa samotnej výroby týka, ak je určený konkrétnej osobe, je tu priestor na návrhy druhej strany čo sa rozmeru, farebnosti a miesta určenia týka (sauna, izba, krb…). V prípade, ak mám priestor pracovať bez zadania na svojom návrhu, málokedy je to niečo čo už vzniklo, skôr sa snažím stále posúvať ďalej a postupne zrealizovať nápady, ktoré mám v hlave a je ich naozaj dosť.

Pozrite si diela vytvorené zo soli od Katky Erdelyszkej v priloženej galérii!

Pre svoj sen odišla z práce: Katka z Nitry mení kryštáliky soli na umenie, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Katarína Erdelyszká
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM