Lucia Lauková Správy

Práce na záchrane zoborských ruín Kostola sv. Jozefa pokračujú: Veria, že sa im podarí odhaliť viac

Po zimnej prestávke sa Zoborský skrášľovací spolok opäť pustil do práce na záchrane ruín Kostola sv. Jozefa na Zobore. Veria, že podrobnejší výskum by mohol odhaliť aj staršie architektúry.

Ilustračný obrázok k článku Práce na záchrane zoborských ruín Kostola sv. Jozefa pokračujú: Veria, že sa im podarí odhaliť viac
Zdroj: TASR

Občianske združenie Zoborský skrášľovací spolok po zimnej prestávke obnovil práce na záchrane ruín Kostola sv. Jozefa na Zobore. V tomto roku združenie plánuje podľa slov predsedu Jána Kratochvíla ukončiť statické zaistenie nadzemných častí muriva ruiny Kostola sv. Jozefa a začať s konzerváciou muriva na eremitke – príbytku kamaldulského mnícha. „Kláštor má tri časti, umeleckí remeselníci pracujú na ruinách hlavnej kostolnej lode. Ďalšia časť kláštora, približne sedem metrov kostola, je ešte pod zemou. V budúcnosti by sme chceli odkryť aj túto časť kostola a pokračovať v prácach,“ povedal Kratochvíl.

S opravami začali vlani

S opravou kláštora, ktorý dlhé roky chátral, sa začalo vlani. V priebehu jari a leta vykonali archeológovia zisťovací výskum. Po ňom nasledovala fixácia a konzervovanie muriva na ruinách Kostola sv. Jozefa, ktorý bol na prelome 17. a 18. storočia súčasťou zaniknutého kamaldulského kláštora. Hlavným cieľom bolo zabrániť ďalšej devastácii stojacich architektúr. „To bolo možné vďaka výskumu, ktorý bol zameraný na pomoc konzervátorom a reštaurátorom. Výsledok je, že všetky najkritickejšie miesta sú zastabilizované," uviedol riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied Matej Ruttkay.

Podrobnejšie výskumy

V budúcnosti by archeológovia chceli zrealizovať aj podrobnejšie výskumy zamerané nielen na Kostol sv. Jozefa, ale aj na staršie architektúry. „Práve pod eremitkou boli zachytené aj stredoveké murivá, ktoré majú iný priebeh ako novoveké kamaldulské stavby. Takže veríme, že by sa dali odkryť ešte aj časti stredovekého kláštora a keby sme mali šťastie, možno by sa nám podarilo objaviť aj niečo z toho najstaršieho benediktínskeho Kláštora svätého Hypolita, ku ktorému sa neskôr viažu aj známe Zoborské listiny zo začiatku 12. storočia. O ňom stále nemáme dostatok informácií, nevieme, kedy presne vznikol, ani akú mal podobu. Všetci by sme boli radi, keby sa ukázalo, že stál už v časoch Veľkej Moravy, ale zatiaľ to dokázať nevieme,“ dodal Ruttkay.

Hodnota projektu

Rekonštrukčné práce na záchrane ruín kostola v tomto roku finančne podporilo aj mesto Nitra a Nitriansky samosprávny kraj. Dotácia mesta vo výške 5000 eur pôjde na ďalšiu etapu záchrany a obnovy Zoborského kláštora. Projekt v celkovej hodnote viac ako 78 000 eur zahŕňa konzerváciu ruín kláštora a Kostola svätého Jozefa, archeologický výskum lokality, obnovu murív, odvodnenie koruny muriva a reštaurátorské práce. Nitriansky samosprávny kraj poskytol na konzerváciu ruín sumu 3000 eur.

Foto: ilustračné

Práce na záchrane ruín Kostola sv. Jozefa pokračujú: Veria, že sa im podarí odha
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM