Rastislav Búgel Kultúra

Tešte sa na španielsku kvalitu: Čaká nás štvrtý ročník Cyklu hispánskych filmov

To najlepšie zo súčasnej a aj minulej španielskej filmovej tvorby vás čaká na štvrtom ročníku Cyklu hispánskych filmov. A čo je najlepšie, vstup na premietania je voľný.

Ilustračný obrázok k článku Tešte sa na španielsku kvalitu: Čaká nás štvrtý ročník Cyklu hispánskych filmov

Filmy uznávaných režisérov

Milovníci španielskej kultúry sa môžu tešiť na štvrtý ročník Cyklu hispánskych filmov. V rámci podujatia sa bude v Nitre v priebehu mesiacov marec, apríl a máj premietať šesť snímok rozdelených do dvoch cyklov. Jeden bude venovaný súčasným španielskym filmom a druhý realizmu v kinematografii 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia. „Cyklus hispánskych filmov predstaví filmy v španielskom jazyku s anglickými titulkami od medzinárodne uznávaných režisérov. Vstup na projekcie v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre je voľný. Počet miest je obmedzený kapacitou sály,“ informovala Ingrida Bolfová z inlingua Nitra.

Propagácia španielčiny

Ako doplnila, hlavným cieľom podujatia je šírenie hispánskej kultúry, umenia a španielskeho jazyka. Okrem Veľvyslanectva Španielskeho kráľovstva sa na organizácii podujatia podieľa tiež španielska kultúrna inštitúcia Instituto Cervantes založená s cieľom propagovať výučbu a štúdium španielčiny a prispievať k šíreniu španielskej a hispánskej kultúry. Za slovenskú stranu sa do organizácie Cyklu hispánskych filmov zapojila medzinárodná jazyková škola inlingua Nitra patriaca do siete 350 jazykových centier. V rámci podujatia môžu diváci uvidieť filmy „18 Comdas“, „Todolo que tú quieras“ „Chico & Rita“, či staršie snímky „Muerta de un ciclista“ a Calle Mayor“ z roku 1956 a film „El verdugo“ natočený v roku 1963.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM