Lucia Lauková Samospráva

Používanie pyrotechiky v Nitre obmedzili: Povolená bude len 4 hodiny

Návrh na obmedzenie používania pyrotechniky v našom meste poslanci schválili. Narábať s ňou podľa nového nariadenia budete môcť len v presne daných hodinách.

Ilustračný obrázok k článku Používanie pyrotechiky v Nitre obmedzili: Povolená bude len 4 hodiny
Zdroj: TASR

Obmedziť používanie pyrotechniky na určené 4 hodiny navrhol poslanec mestského zastupiteľstva Daniel Hecht. Napriek tomu, že niektorí poslanci návrh kritizovali, väčšina hlasujúcich ho podporila. „Dal som návrh s tým, že pyrotechnika bude zakázaná počas celého roku okrem štyroch hodín. To znamená, počas Silvestrovkej a Novoročnej noci,“ povedal poslanec Daniel Hecht.

„V obytných zónach na území mesta Nitry sa zakazuje používanie pyrotechnických výrobkov na zábavné a oslavné účely kategórie F1, F3, P1 a T1 v období od 01.01. od 02.00 hod do 31.12. do 22.hod kalendárneho roka, s výnimkou ich použitia v rámci ohňostrojových prác, ktoré podliehajú predchádzajúcemu súhlasu obce na základe osobitného právneho predpisu," znie presné ustanovenie.

Sťažnosti obyvateľov

Dôvodom sú podľa poslanca Hechta práve sťažnosti ľudí. „Dokonca som si urobil prieskum na sociálnych sieťach, kde asi 90 % ľudí sa mi vyjadrilo, že to ruší nočný pokoj, že to znečisťuje priestranstvo,“ vysvetľuje Daniel Hecht. Doposiaľ mohla byť v Nitre používaná pyrotechnika počas 31.12 a 1.1. teda 48 hodín.

Nespokojnosť zo strany obyvateľov Nitry potvrdil aj náčelník Mestskej polície, Erik Duchoň, podľa ktorého prichádzajú sťažnosti najmä v období, keď je legálne pyrotechniku používať. V rukách nezodpovedných ľudí predstavuje zábavná pyrotechnika nebezpečenstvo. Polícia už neraz riešila poškodené sklá na autách, zničené parkovacie automaty či smetné koše.

Pyrotechnika na sídliskách

„Najviac sú obťažovaní obyvatelia v obytných súboroch, možno by stálo za zváženie aj obmedzenie priestorové, teda dostať to preč zo sídlisk a obytných súborov, a sústrediť do častí, kde by neboli obyvatelia zaťažovaní hlukom,“ skonštatoval Erik Duchoň, náčelník Msp v Nitre.

Sankcia za porušenie všeobecného záväzného nariadenia o používaní pyrotechniky v Nitre môže byť uložená na mieste do výšky 30 eur. „Je to beh na dlhé trate, určite sa nemôžeme domnievať, že to bude hneď vykonateľné,“ dodal Erik Duchoň, náčelník Msp v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM