Marcel Mojžiš Samospráva

POTVRDENÉ: Milan Belica chce byť opäť županom

V kresle chce ostať aj naďalej. Súčasný predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica sa bude o svoj post uchádzať aj v budúcoročných regionálnych voľbách. Belica bude kandidátom strany Smer – SD.

Ilustračný obrázok k článku POTVRDENÉ: Milan Belica chce byť opäť županom
Zdroj: TASR

„Vážim si dôveru, ktorú mi strana vyjadrila a kandidatúru prijímam,“ potvrdil. Smer plánuje svojich nominantov na post predsedov samosprávnych krajov predstaviť na straníckom sneme začiatkom decembra tohto roka.

Tri víťazné súboje

Milan Belica je predsedom župy nepretržite od jej vzniku v roku 2001. Vo voľbách v roku 2001 bol ako nestraník kandidátom strán HZDS-ĽS, SDĽ, STRED a SOP. O štyri roky neskôr vyhral Belica voľby ako nominant koalície HZDS-ZSNS-Agrárna strana vidieka-KSS-ĽB-PSNS.

V posledných voľbách v roku 2009 podporila Belicu vo voľbách na post predsedu kraja koalícia Smer – SD, SDKÚ-DS a KDH. Podporu mu vyjadrila aj SNS. V januári 2009 vystúpil Belica z ĽS- HZDS, kandidoval ako nezávislý. V prvom kole sa o post predsedu NSK uchádzalo päť kandidátov, Belica získal podporu 60,49 percenta voličov.

Prvé volebné obdobie v rokoch 2001 až 2005 sprevádzali v Nitrianskom kraji spory medzi predsedom kraja a zastupiteľstvom, kde mala väčšinové zastúpenie SMK. Od druhého volebného obdobia sa pomer síl v krajskom zastupiteľstve zmenil v prospech tzv. slovenskej koalície. V roku 2005 ju tvorili KDH-HZDS-SDKÚ-Smer-SNS. O štyri roky neskôr podpísali koaličnú dohodu Smer-SD, SDKÚ-DS, KDH a ĽS-HZDS.

Kto bude ďalší?

Podľa neoficiálnych vyjadrení zástupcov jednotlivých koaličných strán sa koalícia osvedčila a je pravdepodobné, že strany budú spolupracovať aj v ďalšom volebnom období. Zatiaľ však o zložení prípadnej koalície nerokovali, jasné nie je ani zaradenie strany Most-Híd v budúcoročných regionálnych voľbách. Zaujímavosťou je, že okrem Belicu sa v Nitrianskom samosprávnom kraji zatiaľ nespomínajú žiadni ďalší kandidáti na post predsedu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM