Eliška Šándorová Rôzne

POTULKY PO SLOVENSKU: Hrady, ktoré obývali biele panie a iné strašidlá

Hrady a zámky patria medzi historické perly Slovenska. Nie sú to vždy len romantické miesta o princeznách. Ktoré ukrývajú aj neviditeľných obyvateľov?

Ilustračný obrázok k článku POTULKY PO SLOVENSKU: Hrady, ktoré obývali biele panie a iné strašidlá
Zdroj: TASR

Slovensko sa právom radí medzi štáty s najväčším počtom hradov a zámkov v Európe. Naša malá krajina ich má približne dvesto!

Ak máte radi históriu, minulosť opradenú tajomstvami spoza múrov panstiev a sídiel ich zosnulých predkov, vyberte sa na ich návštevu. A možno zistíte, že mnohí v nich „bývajú“ dodnes… Tu sú miesta, v ktorých sa zaručene budete báť!

Bratislavský kraj

V okolí hlavného mesta navštívte Borinku a hrad Pajštún. Vybudovali ho v 13. storočí po zániku neďalekého Dračieho hrádku. Pôvodne patril rodine Károllovcov ale v polovici 18. storočia hrad vyhorel, no opravili ho.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Zachráňte hrady a kláštory! Osem miest, ktoré potrebujú vašu pomoc

Pred vstupom do hradu sa pozrite hore, uvidíte maskaróny, čiže vyškierajúce sa kamenné bytosti. Ak budete mať šťastie, pri dobrej viditeľnosti môžete zazrieť aj vrcholky Álp. No a prečo sa (ne)báť? Ak ste odvážny, počkajte si do polnoci – vtedy okolo zrúcanín jazdí rytier, ktorý potom vyskočí na najvyšší môr a zmizne v priepasti.

Známy je aj Červený Kameň, ktorý učaroval filmárom. Na hrade sa nakrúcali Princezná Fantaghiró, Cinka Panna či Dračie srdce. Povesť vraví, že hrad pôvodne stavali na kpci Kukla, no v noci ho horské víly preniesli na miesto, kde ho nájdete v súčasnosti.

Trnavský kraj

Dobrovodský hrad stojí na skalnatom návrší Malých Karpát. Dostanete sa k nemu z obce Dobrá Voda. Začiatkom 13. storočia ho dal postaviť magister Alba a je pomenovaný podľa zdroja pitnej vody v podhradí.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: V skanzenoch to stále žije. Čo tak svadba v najstaršom z nich?

Povráva sa, že je spojený tajnou chodbou so Smolenickým zámkom. Neveríte? Prenocujte v ňom! O polnoci možno na hrade stretnete rytiera, ktorý hrozí ohnivým mečom. Je to duch niekdajšieho majiteľa Dobrej Vody. Kráľ ho vraj za jeho zločiny zatvoril do temnice a tam sa utrápil na smrť. Nestačí vám? Za splnu mesiaca sa miestom potuluje hradná pani, tú zahubila nešťastná láska.

Trenčiansky kraj

Nie je to iba známy Čachtický hrad a jeho príbeh o krvavých kúpeľoch hradnej pani. Hlasy stoviek zavraždených sa v ňom vraj ozývajú dodnes. Podzemie Čachtíc by malo byť pretkané hustou sieťou chodieb. Podľa legiend majú byt niekoľko kilometrov dlhé a viesť majú až do Nového Mesta nad Váhom.

Za zmienku stojí aj Beckov, ktorý stojí 60 metrov na vysokom brale nad obcou s rovnakým názvom a postavili ho v prvej polovici 13. storočia. Povesť vraví, že hrad dal postaviť knieža Stibor pre svojho šaša Becka, podľa ktorého pomenoval hrad. Na hrade sa údajne zjavuje biela hus, je to zakliata pani, ktorá hľadá človeka s čistou dušou, aby ju zbavil trápenia za hriechy, ktoré počas života napáchala.

Nitriansky kraj

Levický hrad postavili v druhej polovici 13. storočia na skalnatej vyvýšenine uprostred močiarov. Už len to miesto je záhadné. Turci ho dobyli v roku 1663, no o rok boli porazení v bitke pri Leviciach. V roku 1696 hrad vyhorel. V noci vraj môžete na hrade natrafiť na prízrak Šeby – sťatej dcéry Feliciána Zacha. Jej duch hľadá svoju rodinu. Keď začne svitať, zazriete ju kľačať na popravisku.

Žilinský kraj

Liptovský hrad poznáme ako Sielnický hrad. Stojí na kopci Sestrč v Chočských vrchoch. Legenda hovorí, že jeden z hradných pánov dal naslepo vystreliť delovú guľu a na mieste, kde dopadla, mali hľadať budúceho majiteľa hradu. Keďže dopadla do obce Sielnica, nesie aj tento názov.

Ak chcete zažiť adrenalín, „počkajte si“ na sviňu – zakliatu dcéru hradného pána, ktorú takto potrestal za to, že v noci z veže zhodila kľúče svojmu milému. Môžete ju odkliať tak, že jej z pysku vytrhnete zlaté kľúče.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Krajina pod Tatrami ako na dlani. Odkiaľ je najlepší výhľad?

Na Likavskom hrade je vraj zakopaný poklad, ktorý stráži popravený čeľadník. I on sa potuluje o polnoci – s hlavou pod pazuchou! Alebo zájdite na Oravský hrad. Spája sa s ním aj postava čiernej pani. Tá je vraj stálou obyvateľkou tzv. čiernej kuchyne. Možno ju vidieť prechádzať sa aj po paláci Thurzovcov. Okrem nej sa v tejto časti hradu zdržiavajú aj iné tajomné postavy.

Banskobystrický kraj

Pri Zvolene môžete navštíviť Pustý hrad, ktorý vznikol v 12. storočí. V stredoveku patril medzi najrozsiahlejšie pevnosti. Poklady na hrade stáži zakliaty mních s konským kopytom namiesto nohy. Ľuďom sa zjavuje ako pustovník alebo zviera.

Prešovský kraj

Nad obcou Brekov sa týči Brekovský hrad. AK budete mať šťastie, v zrúcaninách uvidíte čierneho koňa. Je to duch tamojšieho pána Barkóciho, ktorého preklial koniar Mišo za to, že mu vzal jeho milovaného koňa Pejka.

Košický kraj

Nad obcou Turňa nad Bodvou stojí Turniansky hrad. Zachovalo sa iba niekoľko miestností, pretože v roku 1848 v ňom bývali vojaci, ktorí nepozornosťou vyvolali požiar. Na hradbách v noci počuť a počuť prízrak hradnej panej Kristíny Bebekovej, ktorá zo žiarlivosti zabila mladého šľachtica Kelemena Dežófiho. Vinu zvalila na sestru Kláru a keď pravda vyšla najavo, Kristína si bodla dýku do hrude.

Pozor, ak sa aj na miesto vyberiete Turniansky hradný vrch je Národnou prírodnou rezerváciou a patrí tam 5. stupeň ochrany!

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: TOP 8 lokalít, na ktorých sa môžete príjemne „nudiť“

hrady slovenska
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM