Eliška Šándorová Rôzne

Pošta mení ceny. Za čo si od jesene priplatíme?

Vybavovanie zásielok elektronicky, menej listov a viac balíkov. Aj to sa podpíše pod ceny, ktoré chce štátna Slovenská pošta od októbra meniť. Už teraz ponúka nové produkty.

Ilustračný obrázok k článku Pošta mení ceny. Za čo si od jesene priplatíme?
Zdroj: TASR

Slováci posielajú a dostávajú čoraz viac balíkov a menej listov. „Rozvoj informačných technológií spôsobuje určitý pokles v posielaní listov. Minulý rok Slovenská pošta prijala, prepravila a doručila spolu takmer 300 miliónov kusov listových a balíkových zásielok, reklamných adresovaných zásielok a poštových peňažných poukazov. V čase okolo veľkonočných sviatkov tohto roku sme na poštách predali takmer 500-tisíc pohľadníc,“ uviedla v apríli pre Dnes24 hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

PREČÍTAJTE SI: Viete, že poštárky boli kedysi zakázané? V korešpondencii máme svetové prvenstvo!

Pod balíkový trend sa zrejme podpisuje časté nakupovanie cez internet. Ceny balíkových produktov pôjdu dolu o štyri percentá, niektoré ďalšie produkty zlacnejú o viac ako sedem percent. Hoci sa môže zdať, že ide iba pár desiatok centov, rozhodujúce je, samozrejme množstvo a váha balíka.

Drahšie listy

Distribuovať menej listov je pre poštu nákladovo neekonomické. Úprava cien sa teda odrazí aj na podaní listových zásielok, kde pošta podľa Dorčákovej dlhodobo zaznamenáva pokles najmä listov 1. a 2. triedy, reklamných adresovaných zásielok a poštových poukazov. Pri všetkých si priplatíme o päť centov.

„Treba zdôrazniť, že pri doporučených listoch, poistených listoch a úradných zásielkach, ktoré podajú klienti cez elektronický podací hárok, ostáva suma nezmenená, s výnimkou úradných zásielok do 1 kg a 2 kg,“ priblížil generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik.

ZAUJME VÁS: Správa by vás kedysi dobehla na koni. Dnešné obálky skôr blikajú

V súčasnosti prebieha medzirezortné pripomienkové konania o úprave cien niektorých základných poštových služieb a dvoch typov poštového poukazu – na účet a poukaz ekonomický. V prípade schválenia regulátorom by mala byť nová tarifa účinná od 1. októbra 2016.

Nové služby

Pošta chce podporiť elektronizáciu podania zásielok, zavádza nové elektronické produkty a rozširuje možnosti podania zapísaných zásielok cez ePodací hárok pre doporučené, poistené listy a úradné zásielky.

Novinkou bude možnosť úhrady platby poštových poukazov do sumy 1500 eur platobnou kartou všetkých komerčných bánk na Slovensku.

Aktuálne nájdete na pobočkách možnosť tzv. Dovolenkového servisu. Spočíva v tom, že pošta nebude ľuďom na dovolenke doručovať v dohodnutom období listové zásielky na doručovaciu adresu, ale ich uloží na jednom mieste na dodacej pošte.

"Dovolenkári si môžu uložené zásielky kedykoľvek počas dohodnutého obdobia vyzdvihnúť osobne na pošte, alebo im budú doručené na adresu vo vopred dohodnutý pracovný deň,“ uviedla Dorčáková.

Táto služba je určená pre ľudí aj organizácie a požiadať o ňu môžu na svojej dodacej pošte prostredníctvom vyplneného tlačiva „Žiadosť o poskytnutie služby Dovolenkový servis“. Žiadosť sa predkladá v dvoch vyhotoveniach.

PREČÍTAJTE SI: Plná schránka otvára dvere zlodejom. Pošta preto prišla s novinkou

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM