Monika Földešiová Rôzne

Poslanec Hollý sa „obul“ do Slobody zvierat

Vznikajúce smetisko, zlé podmienky pre zvieratá a problém pre celé okolie, tak popísal činnosť útulku Slobody zvierat na Braneckého ulici v Nitre mestský poslanec František Hollý. Na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva vyzval vedenie mesta i p

„Tie zvieratá tam žijú v zlých podmienkach, množia sa medzi sebou. Sloboda zvierat neoprávnene zaberá mestské pozemky. Majú tam veľkokapacitné kontajnery, sú tam výkaly, špinavé matrace… Často sa tam nemôžu dostať ani smetiarske autá,“ popísal situáciu Hollý. Podľa jeho slov sa v okolí útulku postupne hromadí stavebný materiál a odpad. „Je tam drevo, panely, zostatok z revitalizácie sídliska Párovce, zahádzané nejaké autá. Vyzerá to ako zber druhotných surovín. Treba konať čo najskôr a situáciu riešiť. Táto lokalita by bola okrem toho ideálnym miestom na zriadenie zberového dvora pre sídliská Klokočina a Čermáň,“ vyhlásil Hollý.

Podpredseda občianskeho združenia Sloboda zvierat v Nitre František Kubíček sa voči týmto vyjadreniam ostro ohradil. Podľa jeho slov nie sú pravdivé obvinenia z vytvárania skládky odpadu ani zo zlých podmienok pre zvieratá. „V uplynulom roku sme v objeme asi 125.000 eur zabezpečili vysokokvalitné kontajnery špeciálne upravené pre ustajnenie zvierat. Pred týždňom sme mali kontrolu z Regionálnej veterinárnej správy v Nitre, ktorá dopadla veľmi dobre. Nové ustajnenie spĺňa všetky parametre, rovnako ako poskytovaná veterinárna starostlivosť. Tú zvieratá dostávajú nielen v podobe očkovania, odčervovania, odblšenia, ale všetky sú po karanténe čipované a kastrované, čím nie je možné ich nekontrolovateľné množenie. Všetko je pod dohľadom veterinárnej správy. Ak by boli zistené akékoľvek nedostatky, tak útulok by dostal sankcie,“ reagoval Kubíček.

Podľa predstaviteľov Slobody zvierat má útulok zmluvne zabezpečený aj odvoz fekálií a prostredníctvom veľkoplošných kontajnerov aj zber ďalších odpadov.// „Skládku neďaleko útulku sme nevytvorili my. Je tam stavebný materiál a odpad. Máme nafotené autá, ktoré ho sem vyvážali. My sme pred časom mali na rekultiváciu toho priestoru projekt aj peniaze od našich európskych partnerských organizácií, takže mesto by to nestálo ani cent,“ povedal Kubíček. Podľa jeho slov tu mali byť umiestnené administratívne priestory na kontakt s občanmi a mládežou či na environmentálnu výchovu. Poslanci však prenájom tohto pozemku pre občianske združenie neodsúhlasili. Sloboda zvierat v Nitre podľa Kubíčka vykonala v minulom roku na vlastné náklady 239 výjazdov, pri ktorých odchytili takmer 370 zvierat. „Všetky boli umiestnené v našom útulku a mesto to nestojí nič. Pritom len náklady na ustajnenie a ošetrenie týchto zvierat boli vo výške 23.390 eur. Je smutné, že napriek takejto rozsiahlej činnosti, ktorú tu vykonávame, sa stále stretávame s osočovaním. Asi má zasa niekto záujem o pozemok, ktorý máme za jedno euro ročne prenajatý od mesta,“// myslí si Kubíček.

Zdroj: TASR Foto: Peter Frank + Sloboda zvierat v Nitre

sloboda zvierat
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM