Lucia Lauková Správy

Poslanci zrušili elektronické aukcie: Remeselníci v Nitre o ne nemajú záujem

Nitrianska radnica nebude vyberať predajcov na mestské jarmoky a ďalšie kultúrne podujatia pomocou elektronickej aukcie. Podnet podali priamo drobní výrobcovia.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci zrušili elektronické aukcie: Remeselníci v Nitre o ne nemajú záujem
Zdroj: Dnes24.sk

Aj napriek tomu, že mestské zastupiteľstvo ešte v novembri 2015 schválilo, že sa predajné stánky budú prenajímať cez aukcie, poslanci na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí svoje vlastné uznesenie zrušili.

Podnet prišiel od drobných výrobcov

Dôvodom mal byť strach remeselníkov, že nebudú schopní pri elektronických dražbách konkurovať predajcom občerstvenia.

„Návrh na zrušenie uznesenia bol podaný aj na základe podnetu drobných výrobcov a predajcov tovaru, ktorí spestrujú svojím sortimentom predaj na jarmokoch a na ďalších podujatiach organizovaných mestom. Forma elektronickej aukcie pri výbere prevádzkovateľov predajných stánkov by mala pre mnohých z nich likvidačný charakter, čo by mohlo v budúcnosti ovplyvniť pestrosť sortimentu a tým aj celkovú atmosféru podujatí. To by viedlo k zníženiu návštevnosti na jarmokoch a na jednotlivých akciách organizovaných mestom počas roka,“ uviedol prednosta mestského úradu Igor Kršiak.

Inde sú bežné, Nitra o ne nemá záujem

Poslankyňa Dominika Tekeliová, ktorá návrh na prenájom stánkov prostredníctvom elektronickej aukcie pred dvoma mesiacmi podávala, si však myslí, že argumenty mestského úradu neobstoja. Podľa jej slov sa aj dražba dá nastaviť tak, aby mali šancu prenajať si stánky aj remeselníci a drobní výrobcovia. „Elektronická aukcia je najtransparentnejší spôsob výberu predajných stánkov. Dražba vie prebiehať v rôznych kategóriách, prípadne sa dá každý stánok dražiť zvlášť, s určitým sortimentom predaja. Jednotlivé stánky v kategóriách majú aj inú vyvolávaciu cenu, čím sa absolútne neohrozí pestrosť,“ skonštatovala. Ako doplnila, mesto sa zrušením aukcií oberá o možnosť zvýšiť svoje tržby z prenájmu predajných stánkov a tým aj o pestrosť jarmokov. „V iných mestách sú už elektronické dražby celkom bežné a pomohli im výrazne zvýšiť tržby za prenájom stánkov. V Nitre o takúto transparentnú formu nie je záujem. To opakovane dáva šancu iba tým istým subjektom. Dobrovoľne sa oberáme o významné finančné prostriedky, ktoré by umožnili rozšíriť počet stánkov a tak rozšíriť aj počet predajcov a pestrosť predávaného sortimentu,“ myslí si Tekeliová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM