Rastislav Búgel Samospráva

Poslanci v Nitre rozhodli: Kraj bude mať prvýkrát prebytkový rozpočet

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) má schválený rozpočet na rok 2015. Po minulých vyrovnaných rozpočtoch regionálni poslanci po prvýkrát v histórii schválili prebytkový rozpočet.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci v Nitre rozhodli: Kraj bude mať prvýkrát prebytkový rozpočet
Foto: Rastislav Búgel

Celkové výdavky sú plánované na úrovni 160 737 547,84 eur a príjmy vo výške 164 551 145,74 eur. „Prebytok je teda vo výške 3 813 597,90 eur,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Kraju sa aj v minulosti darilo dosahovať prebytok, nikdy však nebol vopred zahrnutý v rozpočte. Vďaka kladným hospodárskym výsledkom v uplynulých rokoch sa NSK podarilo v rezervnom fonde zhromaždiť niekoľko miliónov eur. „Celkovo tam dnes mám okolo 13 miliónov eur, čo je v prepočte na starú menu skoro 400 miliónov korún. „Som rád, že bol budúcoročný rozpočet prijatý obrovskou väčšinou. Považujem to za veľký úspech. Napokon, nie je náhoda, že Nitriansky samosprávny kraj sa umiestňuje absolútne na špici pokiaľ ide o hodnotenie jeho hospodárenia, a to aj nezávislými organizáciami. Myslím, že rozpočet na rok 2015 je len potvrdením tohto stavu,“ povedal predseda NSK Milan Belica.

Kraj sa aj budúci rok musí riadiť zákonom o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý mu ukladá povinnosť schváliť iba taký objem výdavkov, aký mal tento rok. Podľa Belicu však aj napriek úspornému režimu plánuje NSK aj v roku 2015 viaceré investície. „Máme isté priority, ktoré sú zakotvené v našich vnútorných dokladoch a stratégiách. Tie najdôležitejšie sú v odbore dopravy, napríklad do opráv ciest, ktoré sú často skutočne vo veľmi v zlom stave. Z môjho pohľadu sú prioritami infraštruktúra a vzdelávanie, lebo to sú dva kľúčové prvky, ktoré pomáhajú rozvoju kraja,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM