Správy

Poslanci rozhodli: Tisíce eur môže dostať KAŽDÁ samospráva v Nitrianskom kraji

Vedenie Nitrianskeho samosprávneho kraja ponúka všetkým obciam v regióne dotáciu 5-tisíc eur. Na čo môžu použiť peniaze?

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Tisíce eur môže dostať KAŽDÁ samospráva v Nitrianskom kraji
Zdroj: Dnes24.sk , Unsplash.com

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude dotáciami podporovať mestá a obce na svojom území. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré umožňuje čerpať dotácie všetkým 354 obciam v kraji, v stredu schválili krajskí poslanci.

Na čo ich môžu použiť?

Maximálna výška dotácie je 5-tisíc eur. NSK už na tento účel vyčlenil takmer 1,8 milióna eur. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Petra Privalinca ide o peniaze, ktoré kraj zo svojho rozpočtu nevyčerpal na plánované investície. Samosprávy, ktoré budú o dotácie žiadať, môžu 5-tisíc eur využiť na viac ako 20 rôznych oblastí. Okrem investícií do verejných priestorov ich môžu použiť napríklad na likvidáciu čiernych skládok, prevenciu proti povodniam či kriminalite, sociálnu starostlivosť a ďalšie opatrenia.

„Dotácia v zmysle navrhovaného VZN môže byť poskytnutá oprávneným žiadateľom v prípade splnenia kritérií a podmienok poskytnutia dotácie,“ konštatuje sa v dôvodovej správe k prijatému VZN.

Populistické gesto?

Úrad NSK v nej tiež zdôraznil, že pomoc pre samosprávy prichádza v čase, keď mestám a obciam výrazne stúpli náklady na energie. Podľa viacerých krajských poslancov však VZN nesie znaky populistického gesta v čase, keď s vysokými nákladmi zápasí aj krajská samospráva. „Napríklad len v našich zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) nám chýba 400 miest. Nemáme peniaze na zvýšenie miezd ošetrovateľom. To je naozaj rekonštrukcia obecných úradov a kultúrnych domov viac ako rekonštrukcia našich ZSS,“ pýtala sa na rokovaní poslankyňa Anna Laurinec Šmehilová.

Realita samospráv

Predseda NSK Branislav Becík zdôraznil, že pomoc mestám a obciam je pomocou celému regiónu. „Sú tu samosprávy, ktoré nemôžu svietiť, nemajú na výplatu pre zamestnancov. Sú obce, kde starostka musí robiť aj ekonómku, keď odchádza z úradu, tak si po sebe pozametá a cez víkend sadí kvety, aby obec dobre vyzerala. A nakoniec si nevezme ani výplatu, lebo nemá z čoho. Toto je realita našich samospráv. NSK sa na to ďalej pozerať nechce, a preto sme sa rozhodli samosprávam pomôcť,“ skonštatoval Becík.

Nové možnosti spolupráce

Podpredsedníčka NSK Martina Holečková si myslí, že plošné prideľovanie peňazí problémy miest a obcí nevyrieši. „Tak ako miestne samosprávy, tak aj vyšší územný celok prišiel o peniaze pre populistické rozhodnutia. Ja dnes nechcem robiť populistické rozhodnutie a rozdávať peniaze. Áno, tých problémov v samosprávach je veľmi veľa, ale 5-tisíc eur ich nevyrieši. To je fakt,“ skonštatovala. „Je veľmi nešťastné hodnotiť toto VZN ako populistické. Ja som presvedčená, že starostovia a primátori dokážu použiť túto dotáciu na tú oblasť, kde to najviac potrebujú,“ reagovala poslankyňa Ildikó Agócs Kőrösi.

Krajskí poslanci napokon VZN o poskytovaní dotácií pre mestá a obce jednohlasne schválili. Ich rozhodnutie ocenili starostky a starostovia, ktorí na rokovanie Zastupiteľstva NSK prišli. Podľa šéfa Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS Ladislava Hrošša sa tak otvorili nové možnosti spolupráce miestnej samosprávy s NSK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM