Rastislav Búgel Samospráva

Poslanci odsúhlasili budúcoročný rozpočet: Rozhodlo ešte staré zastupiteľstvo

Mesto Nitra má schválený rozpočet na rok 2015. Dnes ho na svojom rokovaní odsúhlasilo zastupiteľstvo, ktoré sa v súčasnom zložení stretlo posledný krát. Na budúci rok bude Nitra hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, v ktorom príjmy i výdavky dosiahnu sumu 47 903 030 eur.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odsúhlasili budúcoročný rozpočet: Rozhodlo ešte staré zastupiteľstvo
Foto: Rastislav Búgel

„Sú v ňom pokryté nevyhnutné výdavky, ktoré potrebujeme na činnosť mesta a organizácií. Som rád, že možno budeme medzi prvými, ktorí už majú rozpočet schválený. Pretože teraz nás čaká obdobie, v ktorom budeme pripravovať ustanovujúce zasadnutie nového zastupiteľstva. Takže už prijatý rozpočet je určitým východiskom, vďaka ktorému nejdeme do provizória. Musím poďakovať poslancom za pochopenie a za to, že dnes rokovali o tomto materiáli,“ povedal nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Najviac peňazí z daní

Podľa zákona o rozpočtových pravidlách samospráv zostavujú mestá a obce rozpočet na nasledujúce tri roky. Nitra počíta aj výhľadovo s hospodárením s vyrovnanými rozpočtami, ktorých hodnota by sa však mala postupne zvyšovať. Kým v roku 2015 a 2016 majú byť výdavky a príjmy vo výške takmer 48 miliónov eur, v roku 2017 to už má byť viac ako 49 miliónov eur. Najviac príjmov má podľa návrhu rozpočtu pritekať do mestskej pokladnice z daní z príjmov fyzických osôb. Nitrianska radnica chce z nich získať na budúci rok rovných 20 miliónov eur. V roku 2016 by to malo byť o milión eur viac a v roku 2017 vyše 22 miliónov eur. Okrem grantov a rôznych transferov je dôležitou zložkou rozpočtu aj príjem z dani z nehnuteľností, ktorý má v priebehu rokov 2015 až 2017 rásť zo sumy osem miliónov eur až na úroveň takmer 8,5 milióna eur. K najväčším výdavkom patrí už tradične školstvo. Z mestského rozpočtu naň pôjde na budúci rok 19 713 630 eur. V roku 2016 to bude vyše 20,2 milióna eur a v roku 2017 viac ako 22,5 milióna eur.

Hlasovali súčasní poslanci

Podľa Dvonča je v poriadku, že o budúcoročnom rozpočte nehlasovali poslanci, ktorí vzišli z nedávnych komunálnych volieb, ale ešte tí súčasní. „Veď oni majú stále mandát. Áno, priznám sa, že sme z dnešného rokovania vyradili veci, ktoré možno prekračovali rámec tohto zastupiteľstva. Bol to napríklad materiál o dostavbe letného kúpaliska na akvapark. Ten zrejme príde na stôl v decembri,“ povedal Dvonč. Z rokovania dnešného zastupiteľstva boli vyradené aj materiály, ktoré sa týkali zámerov nakladania s mestským majetkom či prednostných predajov majetku. „Nerokovalo sa ani o takých veciach, pri ktorých by sme mohli zaviazať budúce zastupiteľstvo k rozhodnutiam, ktoré možno nebude ochotné prijať v takej miere, ako by to spravili súčasní poslanci,“ uviedol Dvonč.

V kresle primátora Nitry zostáva v novom volebnom období Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS). Dvonč získal dôveru voličov tretíkrát a je prvým nitrianskym primátorom, ktorému sa podarilo udržať sa v primátorskom kresle dlhšie ako jedno volebné obdobie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM