Rastislav Búgel Samospráva

Sledovali ste online: Poslanci o osude budovy kina Lipa aj o reklamných zariadeniach

Poslanci Mestského zastupiteľstva sa po letnej prestávke stretli na svojom 33. riadnom zasadnutí. Prebrali niekoľko zaujímavých bodov. Tie najzaujímavejšie témy v najbližších dňoch rozpracujeme v samostatných článkoch.

Ilustračný obrázok k článku Sledovali ste online: Poslanci o osude budovy kina Lipa aj o reklamných zariadeniach
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

12:00 hod. Náš ONLINE prenos z 33. riadneho zasadnutia Mestského zastupiteľstva je na konci. Ďakujeme za pozornosť.

11:58 hod. Rekonštrukcia základnej školy Topoľova je v štádiu verejného obstarávania.

11:32 hod. Greššo sa prikláňa k dlhodobému prenájmu spoločnosti Nitrazdroj. V tomto prípade by uprednostnil aj nižšiu sumu. Najviac sa mu pozdáva návrh spomenutej spoločnosti. Šmehilová sa prikláňa spolu s celým VMC Chrenová k prvému návrhu. Marta Rácová súhlasí s názormi, ktoré odzneli. Mesto by však podľa nej malo byť ostražité v ďalších krokoch. Prikláňa sa k predaju alebo prenájmu Nitrazdroju.

11:29 hod. Návrh je na odpredaj spoločnosti Nitrazdroj. Druhý návrh je odpredaj formou súťaže a do tretice zamietnutie odpredaja Nitrazdroju akoukoľvek formou.

11:28 hod. Odbor majetku eviduje 3 žiadosti o dlhodobý prenájom alebo odkúpenie budovy niekdajšieho kina Lipa. Žiadosť podala spoločnosť Tesco (len spodné podlažie a kinosála), Nitrazdroj – žiadosť o odkúpenie alebo dlhodobý prenájom a svoju žiadosť predložil aj jeden z terajších nájomníkov, ktorý má v budove pohostinstvo.

11:09 hod. MARTINÁK, s. r. o. chce prenajať pozemky na Golianovej ulici a vybudovať tu parkoviská. Po výstavbe ich chce odovzdať mestu. Parkoviská by mali byť verejne prístupné. Poslanci návrh schválili.

11:00 hod. Pozemky pred zimným štadiónom o rozlohe 4864 m2 a 5191 m2 mala v prenájme spoločnosť Eurocity park do 30.6.2013 5200 eur za rok. Spoločnosť mala zabezpečiť dostavbu City Parku v Nitre. Návrh je na predĺženie nájmu do roku 2016.

10:44 hod. Komisia napokon navrhla cenu 20 000 eur, ktorú poslanci schválili.

10:39 hod. V areáli cintorína Chrenová poslanci rokovali o odpredaji nehnuteľnosti. Cena bola vyčíslená na sumu 15 200 eur. Kupujúci sa zaväzuje na dobudovanie sociálneho zariadenia v objekte. 17 poslancov bolo za, 1 poslanec proti a 4 poslanci sa zdržali. Pre schválenie bolo treba hlasov 19. Proti bol viceprimátor Vančo.

10:26 hod. Poslanci schválili prenájom parcely registra „C“ KN, parc. č. 160, park na Sihoti za 0,42 eur/m2 za rok. Materiál schválilo 24 poslancov.

10:19 hod. Na Dolnozoborskej ulici vznikne detské ihrisko.

10:18 hod. Poslanci sa opäť po prestávke zišli a pokračuje zasadnutie 33. riadneho Mestského zastupiteľstva.

10:04 hod. Nasleduje krátka prestávka Mestského zastupiteľstva.

10:02 hod. Poslanci schvaľujú troch zamestnancov na starostlivosť o mestskú zeleň.

9:57 hod. Mesto by chcelo zriadiť Záhradnícke služby mesta Nitry.

9:35 hod. poslanci tento návrh schválili jednomyseľne.

9:33 hod. Mestská polícia je často občanmi privolaná na miesto udalostí. Často je tak prvým kontaktom s občanmi pri rôznych udalostiach. Mestská polícia chce zabezpečiť 3 kusy majákov, 3 kusy binokulárnych nočných videní a 5 kusov kamier s nočným videním do automobilov.

9.29 hod. Návrh poslanci schválili.

9:28 hod. Mesto plánuje nákup mobilných turniketov, ktoré sú dnes už klasickou súčasťou športových hál. Mali by sa stať súčasťou Mestskej športovej haly.

9:12 hod. Podľa poslankyne Marty Rácovej je na školách nedostatok interaktívnych tabúľ a notebookov.

9:08 hod. Poslanci preberajú rozpočtové opatrenia mesta.

8:58 hod. Kontrola zistila dve závažnejšie zistenia. V podmienkach pridelenia povolenia nie je udelené identifikačné číslo, ktoré by zjednodušilo identifikáciu. Kontrola zistila 406 nepovolených reklamných zariadení na území mesta.

8:57 hod. Povolených je 490 reklamných zariadení na území mesta.

8:55 hod. Mesto by sa podľa Vanča malo zamerať aj na estetický zámer. Malo by sa podľa neho pozrieť aj na to, ako riešiť reklamné zariadenia na súkromných pozemkoch.

8:54 hod. Podľa viceprimátora Jána Vanča je mesto zaplavené reklamnými zariadeniami. Podľa neho by mestu nemalo ísť iba o financie z týchto zariadení.

8:52 hod. Na území mesta prebehla kontrola počtu reklamných zariadení.

8:50 hod. V niekoľkých prípadoch mesto zistilo oneskorenie splatnosti faktúr. Neboli uložené sankcie, ktoré by sa premietli do nákladov školy. Na základov zistených nedostatkov riaditeľka prijala opatrenia na nápravu.

8:48 hod. Predložená bola správa o výsledku následnej finančnej kontroly v Základnej škole, Ščasného č. 22

8:44 hod. Hlavný kontrolór mesta predložil správu o výsledku finančnej kontroly – čerpanie finančných prostriedkov na predškolákov v MŠ za rok 2012. Došlo k porušeniu zákona o rozpočtových opatreniach.

8:41 hod. Pokiaľ projektant porušil niektoré body zmluvy, mesto si následne uhradí sankciu. Stavba je podľa niektorých poslancov vzorom nedokonalosti.

8:40 hod. Pri kontrole bolo zistených niekoľko nedostatkov. Bolo zistené porušenie zmluvy o dielo. Suma bola zvýšená dodatkom. Bolo zistené navýšenie prostriedkov na dokončenie diela, neefektívne vynaloženie prostriedkov a nedostatky pri fyzickej obhliadke objektu, najmä stav zelene, ktorý nezodpovedá faktúrovanej čiastke.

8:38 hod. Predložená bola správa o výsledku kontroly opodstatnenosti vynaložených nákladov súvisiacich s investičnou akciou „Rekonštrukcia detskej nemocnice na domov dôchodcov“

8:33 hod. Predložený bol materiál o správe kontrol podávaných jedál v školských jedálňach. Bolo vykonaných 15 kontrol v zariadeniach školského stravovania. V troch prípadoch bola kontrola uzavretá s nedostatkami. Vo všetkých zistených prípadoch boli podané návrhy na zlepšenie, ktoré sä priebežne kontrolované.

8:29 hod. Hlavný kontrolór mesta zistil mierny nárast sťažností v meste Nitra. Za prvý polrok 2013 mesto zaevidovalo 20 sťažností a 6 petícií.

8:18 hod. Poslanci odsúhlasili celý program 33. riadneho Mestského zastupiteľstva.

8:09 hod. Poslanci idú schváliť zaradenie niekoľkých materiálov, ktoré neboli vopred odsúhlasené Mestskou radou.

8:03 hod. Poslanci sú už v mieste konania Mestského zastupiteľstva. Na dnešnom zasadnutí je prítomných 27 poslancov. Zastupiteľstvo začalo.

7:56 hod. Všetko je pripravené. Čakáme na začiatok zasadnutia mestského parlamentu.

Vítame vás pri ONLINE textovom prenose z 33. (riadneho) zasadnutia Mestského zastupiteľstva.

33. Mestské zastupiteľstvo
9
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM