Tímea Kamenická Samospráva

Popíjanie na sídliskách bude minulosťou: V TÝCHTO časoch si dajte pozor!

Zákaz pitia alkoholu na verejnosti sa v Nitre rozšíri aj na sídliská. Poslanci to odsúhlasili na novembrovom rokovaní.

Ilustračný obrázok k článku Popíjanie na sídliskách bude minulosťou: V TÝCHTO časoch si dajte pozor!
Foto: Rastislav Búgel

Mestskí poslanci na svojom novembrovom rokovaní odsúhlasili dodatok k všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o dodržiavaní verejného poriadku a verejnej čistoty, v ktorom sa rozšíril zoznam ulíc, na ktorých sa alkohol nesmie verejne popíjať. Doteraz platil zákaz na viac ako stovke ulíc na území celého Starého mesta. K nim sa teraz pripojí viac ako 30 ulíc na nitrianskych sídliskách Klokočina, Diely a Chrenová.

Zákaz pitia na mnohých miestach

Zákaz pitia alkoholu sa okrem toho vzťahuje aj na nástupištia mestskej hromadnej dopravy, cintoríny, zdravotnícke zariadenia a detské ihriská. Popíjať už nebude možné ani v areáloch škôl, v centrách voľného času a ani v bezprostrednom okolí školských zariadení.

Rozdielne časy

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že pitie alkoholu na verejnosti bude zakázané v dvoch časových pásmach. Kým v Starom meste a na niektorých uliciach na sídlisku Diely bude zákaz platiť od 22.00 do 6.00 hod., na Chrenovej a Klokočine to bude od 6.00 do 2.00 hod. Rozdielna doba, v ktorej bude zákaz platiť, je podľa poslancov daná podmienkami v jednotlivých častiach mesta. Zatiaľ čo v niektorých štvrtiach spôsobuje najväčšie problémy pitie alkoholu v noci, na väčšine sídlisk je to skôr cez deň, kedy ľudia popíjajú pri stánkoch a predajniach potravín medzi panelákmi, alebo aj priamo pred školami. „Obyvatelia bytov sú opakovane vystavení nielen rušeniu nočného pokoja, ale aj iným negatívnym javom, napríklad znečisťovaniu verejného priestranstva. Konzumenti alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach sú tiež negatívnym príkladom pre deti a dospievajúcu mládež a predstavujú v neposlednom rade aj bezpečnostné riziko pre okoloidúcich,“ uvádza vo svojom stanovisku skupina mestských poslancov, ktorá návrh na rozšírenie zákazu požívania alkoholu podala.

Stály problém s popíjaním na ulici

V Nitre sa zoznam ulíc, na ktorých sa nesmie na verejnosti piť alkohol, rozširoval už po štvrtý raz. Problémy s popíjaním prevažne mladých ľudí priamo na chodníkoch v centre mesta riešila radnica prijatím VZN už na jeseň 2007. Podľa jeho ustanovení sa zakazovalo popíjať v centre mesta a na hradnom kopci. Po novelizácii VZN v roku 2009 a 2014 sa zákaz rozšíril na viac ako stovku ulíc na území celého Starého mesta. Teraz sa rozširuje aj na ulice na nitrianskych sídliskách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM