Monika Földešiová Krimi

Pomsta za spolužiačku

Chrániť spolužiačku pred obťažovaním je skutok, ktorý si zaslúži pochvalu. Pomstiť sa a údajného obťažovateľa zmlátiť je však skutok, ktorý si zaslúži trest.

Po preventívnej aktivite s rodičmi na tému šikanovanie a násilie medzi deťmi bol preventista mestskej polície oslovený matkou žiaka 8. ročníka jednej zo ZŠ v Nitre, ktorá prišla informovať o násilí vykonanom na jej maloletom synovi. Matka sa na útvar MsP v Nitre dostavila v sprievode svojho poškodeného syna. Poškodený 14-ročný do zápisnice uviedol, že vo večerných hodinách ho zavolala von spolužiačka, aby s ňou išiel von do areálu ZŠ Na Hôrke. Keď prišiel na určené miesto, už čakala a hneď zavolala ďalšej spolužiačke, že sú na mieste. Takmer okamžite po skončení telefonického hovoru prišli na miesto dvaja 14-roční „pomstitelia“, z ktorých ho jeden hneď po oslovení sotil údermi oboch rúk do ramien, až takmer padol na zem. Následne ho druhý udrel pravou rukou do hlavy nad ľavé oko, potom bolestivo chytil za vlasy a chvíľu držal. Chytil ho oboma rukami pod krk za šaty a opakovane ním búchal o stenu budovy školy a medzitým mu vulgárne nadával. Neskôr sa napadnutému podarilo zobrať svoj bicykel a ujsť domov. Doma situáciu opísal matke. Z neidentifiko­vaného strachu k lekárovi ísť nechcel. O dva dni si maloletý poškodený na internetovej stránke „Pokecu“ našiel slovné vyhrážky od spolužiačky o fyzickej ujme až likvidácii. Odkedy si poškodený vyhrážky prečítal, mal obavy, že ich útočníci naplnia a on bude fyzicky napádaný vždy, keď ho niekde chytia.

V sprievode sociálnej kurátorky UPSVAR-u v Nitre boli vykonané objasňovacie úkony s dvomi spolužiačkami i s oboma označenými útočníkmi, tí boli predvedení na útvar MsP. Všetci podozriví maloletí sa postupne k skutku priznali. Ako dôvod naplánovaného fyzického ublíženia jedno z dievčat uviedlo, že poškodený „je do nej“, ale lásku jej prejavuje nevhodným spôsobom tak, že ju chytal na intímnych miestach. Rovnako sa priznali, že neskôr sa spoločne dohodli, že ak ich poškodený „bonzne policajtom“ a oni budú mať problémy, „pomstia sa a znovu ho zmlátia“. Z uvedených zistení preventista mestskej polície dospel k dôvodnému podozreniu, že menovaní maloletí, ale už trestnoprávne zodpovední, sa svojim spoločným konaním nedopustili priestupku, ale trestného činu spolupáchateľstvom naplnením skutkovej podstaty § 364 – výtržníctva Trestného zákona. Celý spis bol postúpený na Obvodné oddelenie PZ SR.

Mladí ľudia si musia uvedomiť, že nemôžu byť policajt, sudca a kat v jednej osobe. Spoločnosť, v ktorej žijeme, si vytvorila pravidlá hry – zákony, ktoré platia vždy, všade a pre všetkých tak, ako platia pravidlá futbalu počas celého zápasu. Takáto „pomoc“ spolužiačke je „faul“, prípadne „gól do vlastnej brány“!

Zdroj: MsP Nitra

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM