Lenka Káčerová Rôzne

Pomôžete?

Všetko v živote závisí od peňazí. Bez nich sa nenajete, neoblečiete, ani nemáte kde bývať. Niekoľkonásobná úspešná reprezentantka Nitry Eva Vilímová by rada zastupovala mesto a Slovensko aj na ďalšom ročníku medzinárodnej abilympiády konajúcej sa v K

Čo je to abilympiáda? Abilympiáda je olympiáda alebo súťažná prehliadka zručnosti a schopností hendikepovaných ľudí. Súťaží sa rovnocenne bez rozdielu veku a bez rozdielu postihnutia. Aj keď sa to zdá nespravodlivé, ide o to, ukázať, že nech je človek akokoľvek postihnutý, môže byť rovnocenným partnerom na trhu práce. Samozrejme, musí mať vytvorené podmienky a pracovať v odbore, ktorý i pri svojom postihu zvládne na profesionálnej úrovni. História abilympiád sa píše od roku 1972, kedy bola prvá národná abilympiáda v Japonsku. Aj prvá medzinárodná abilympiáda (IA) sa konala v Japonsku v roku 1981. Na Slovensku sa po prvýkrát konala v roku 1994. V októbri 2010 sa konal už jej 10. ročník.

Úspešná reprezentantka Nitry Šesťdesiatšty­riročná Nitrianka Eva Vilímová sa abilympiád zúčastňuje už niekoľko rokov. Doteraz absolvovala osem národných (celoslovenských) abilympiád s výsledkom 16 prvých a 4 druhé miesta. Keďže mala úspechy na národných abilympiádach, postúpila aj na medzinárodné. Doteraz sa zúčastnila troch – v Prahe (ČR), Naí Dillí (India) a naposledy v Shizuoke (Japonsko). Dokopy si z nich odniesla jednu zlatú, jednu striebornú a tri bronzové medaily. Na poslednej národnej abilympiáde pani Eva opäť uspela a preto by sa rada zúčastnila aj tej medzinárodnej, ktorá sa bude konať v Južnej Kórei – Soule 25.-30. septembra 2011. Pani Eva zatiaľ súťažila v disciplínach pletenie, háčkovanie, ozdobovanie kraslíc a tvorba vianočnej pohľadnice. V Kórei budú tie „jej“ disciplíny pletenie a háčkovanie. Nie vždy sa totiž dá súťažiť vo všetkých, niekedy sa niektorá nekoná, alebo sa navzájom prekrývajú. Slovenská 20– členná výprava by kvôli aklimatizácii mala odletieť do Kórei 22. septembra, prílet je naplánovaný na 1. októbra. Je však otázne, koľko z plánovaných členov výpravy bude môcť naozaj odísť, cesta je totiž finančne náročná.

Nedostatok financií Účasť slovenskej výpravy na IA zabezpečuje Slovenská abilympijská asociácia (SAA). Náklady na takúto cestu boli vyčíslené na 3 300 eur na osobu. SAA prisľúbila zohnať od ministerstva a sponzorov 800 eur, každému teda chýba 2 500 eur, ktoré si musí zohnať alebo zaplatiť sám. K výslednej sume sa však ešte pripočítavajú náklady na cestu z Nitry do Bratislavy a poistenie, stravu mimo súťažných dní a nejaké osobné výdavky. Pani Eva je prakticky nevidiaca vozíčkarka, ktorá od svojej mladosti žije len z invalidného dôchodku. Je teda nemysliteľné, aby si takúto sumu dokázala zaplatiť sama zo svojich úspor. Navyše sa nezaobíde bez pomoci sprievodcu a tak sa jej výdavky zdvojnásobujú. „Pred poslednou IA v Japonsku som si myslela, že to bude moja posledná abilympiáda – hlavne pre finančné problémy. Ale keďže som na 9. a 10. národnom ročníku i napriek mnohým problémom získala popredné umiestnenia, veľmi rada by som sa zúčastnila ešte aj na 8. IA v Kórei. Získané medaile a diplomy sú jedinou odmenou za vynaloženú námahu. Ale dobrý pocit z toho, že môžem dokázať sebe i celému svetu, že aj postihnutý človek niečo dokáže, že nežije zbytočne a svojou trpezlivosťou a usilovnosťou môže motivovať aj iných, mnohokrát i zdravých, nielen postihnutých ľudí, ten sa nedá ničím nahradiť,“ hovorí Eva Vilímová. A aj keď dobrý pocit peniaze nenahradia, bez nich to nejde.

Ako pomôcť? Ak chcete a môžete pomôcť pani Eve reprezentovať Nitru a Slovensko v Kórei, máte dve možnosti. „Ešte pred predchádzajúcimi IA som si založila vkladnú knižku len na tento účel. Každý darca mohol v prípade záujmu skontrolovať pohyb na účte a overiť si, či som peniažky nezneužila. Túto VK mám dodnes a v prípade zaslania na tento účet (je to číslo účtu vkladnej knižky) mi príde oznam a s ním mi peniažky pripíšu na VK. Je to** číslo 000000–0072866647/ 6500. Meno: Eva Vilímová.“ Druhou možnosťou je číslo účtu SAA, kde ale treba uviesť ako variabilný symbol dátum narodenia pani Vilímovej, aby organizátor mohol identifikovať, pre koho sú peniaze určené. V tomto prípade je **číslo účtu 2920847887/ 1100 a spomínaný variabilný symbol je 05081946. Pani Eva už teraz všetkým srdečne ďakuje.

Eva Vilimova
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM