Správy

Pomoc utečencom z Ukrajiny: V Nitre im poskytli vyše 31-tisíc asistencií

Vojna u našich východných susedov vyhnala zo svojich domovov množstvo Ukrajincov. Tisíce z nich hľadali pomoc aj v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc utečencom z Ukrajiny: V Nitre im poskytli vyše 31-tisíc asistencií
Zdroj: Mesto Nitra

Kontaktné miesto pre cudzincov COMIN v Nitre poskytlo od marca do novembra 2022 viac ako 31 238 asistencií ľuďom, ktorí ušli pred vojnou z Ukrajiny.

Ako sa uvádza v správe o činnosti COMIN-u, poskytnuté služby zahŕňali pomoc pri registrácii odídencov a hľadaní ubytovania. Ich súčasťou bola aj potravinová a materiálna pomoc, asistencia pri urgentnej zdravotnej starostlivosti, pri umiestňovaní detí do škôl a pri riešení rôznych krízových situácií.

Rôznorodá pomoc

S pokračovaním vojny na Ukrajine sa charakter aktivít COMIN-u postupne menil z krízových služieb na integračné. „Šlo o sociálnu a materiálnu pomoc, zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, podporu pri prístupe k vzdelávaniu a psychologickej pomoci, právne poradenstvo a od marca sa stal súčasťou služieb COMIN-u aj detský kútik, ktorý poskytuje služby matkám s deťmi,“ uviedla Ľubica Lachká, správkyňa Nitrianskej komunitnej nadácie (NKN), ktorá pomáha pri aktivitách COMIN-u.

Ako doplnila, v roku 2022 NKN zrealizovala aj verejnú zbierku a grantový program Nitra pomáha Ukrajine. „Z vyzbieraných peňazí bolo sumou 7 257 eur podporených 15 komunitných projektov,“ doplnila Lachká.

Prečítajte si tiež

Nitriansky viceprimátor Miloslav Špoták pripomenul, že štát mestu preplatil väčšinu nákladov, ktoré malo pri starostlivosti o odídencov z Ukrajiny. „Stabilne poskytujeme podporu len NKN na udržiavanie informačných služieb, napríklad na webovú stránku a právne poradenstvo. Všetky ostatné činnosti, ktoré poskytujú pracovníci v tomto centre, vrátane prenájmu a vybavenia, sú hradené z externých zdrojov. Prevažne je to UNHCR, teda Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov,“ vysvetlil Špoták.

4 800 odídencov

Ako pripomenul, Nitra má okrem toho podpísané memorandum aj s UNICEF na financovanie takmer všetkých aktuálne poskytovaných služieb COMIN-u a ďalších aktivít, ktoré sú potrebné na integráciu. „Treba povedať, že tie služby nemajú byť orientované len na samotných odídencov z Ukrajiny, ale komplexne na všetky znevýhodnené skupiny v meste. Či už je to pri zvyšovaní kapacít v školách, zabezpečovaní školských klubov a ďalších služieb,“ doplnil Špoták.

Ako pred časom uviedla koordinátorka integrácie cudzincov na mestskom úrade Ivona Fraňová, v Nitre je v súčasnosti približne 4 800 odídencov z Ukrajiny. Väčšinu z nich tvoria ženy, deti a starší ľudia, mužov je okolo desať percent. Podľa jej slov je rozdiel v zložení odídencov v prvej a v druhej vlne, keď už do mesta začali častejšie prichádzať aj celé rodiny s mužmi.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM