Rastislav Búgel Krimi

Políciu najviac zamestnávala Mostná ulica: Vlani tu došlo k 19 násilným činom!

Mostná ulica patrila vlani opäť k lokalitám, ktoré v Nitre najviac zamestnávali hliadky polície. Vyplýva to zo správy o bezpečnostnej situácii, ktorú zverejnilo Obvodné oddelenie policajného zboru (OO PZ) v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Políciu najviac zamestnávala Mostná ulica: Vlani tu došlo k 19 násilným činom!
Zdroj: TASR

Ako sa v nej uvádza, polícia venuje tejto časti mesta už tradične zvýšenú pozornosť, pretože práve tu je sústredená väčšina nitrianskych barov a diskoték. Podľa slov riaditeľa OO PZ v Nitre Miroslava Blaška si rušný nočný život na Mostnej ulici vyžaduje neustále prítomnosť a služobné zákroky policajtov, predovšetkým v piatok a sobotu.

„Na jednej ulici a v priľahlom okolí, čiže aj na Kmeťkovej a Farskej ulici, sa prakticky odohráva nočný život celého mesta. Je tu 35 barov, diskoték a herní. Spoločnou činnosťou aj s pracovníkmi mestskej polície sa policajti poriadkovej polície snažia udržiavať verejný poriadok v maximálnej možnej miere a s nasadením väčšieho počtu síl a prostriedkov. Reagujeme na bezpečnostnú situáciu v tejto lokalite a plánujeme výkonu služby tak, aby na Mostnej ulici v nočných hodinách bola prítomná polícia,“ uviedol Blaško.

Hlavným spúšťačom je alkohol

Podľa policajných štatistík došlo v uplynulom roku na Mostnej ulici k 19 násilným činom, z ktorých bolo 15 objasnených. „Možno konštatovať, že hlavným spúšťačom týchto činov je alkohol. V drvivej väčšine prípadov boli páchatelia zadržaní policajtmi na mieste alebo v blízkom okolí. Objasňovanie a dokumentovanie týchto činov uľahčuje kamerový systém mestskej polície,“ povedal Blaško.

Nárast oproti roku 2013

V roku 2014 zaevidovala polícia v obvode Nitra celkovo 1788 trestných vecí, čo je oproti roku 2013 nárast o 19 skutkov. Z tohto počtu bolo objasnených 864 prípadov, čo je o 63 viac ako v roku 2013. „Za obdobie roku 2014 bola celková objasnenosť v územnom obvode OO PZ Nitra 48,32 percenta. To je v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o viac ako tri percentá. Za nárastom celkového počtu trestných činov je nutné vidieť objasňovanie doposiaľ skrytej trestnej činnosti, a to hlavne daňových deliktov,“ skonštatoval Blaško.

Najviac sa prejavujú domáci

Ako doplnil, na základe analýz je jednoznačne potvrdené, že trestnú činnosť na území mesta Nitry páchajú prevažne domáce osoby. Väčšinou ide o ľudí, ktorí sa dopúšťajú trestných činov po prvý raz. „Ide o osoby maloleté, mladistvé a osoby do 25 rokov. S menej početnou, ale závažnejšou trestnou činnosťou sa stretávame u migrujúcich osôb z iných častí Slovenska, ktorí páchajú prevažne majetkovú trestnú činnosť, teda krádeže vlámaním do bytov, domov a krádeže motorových vozidiel,“ dodal Blaško.

Čítajte tiež:

Zoborské jazierko je vypustené: Za účasti polície odčerpávajú bahno! FOTO

Ďalší okradnutý dôchodca (85) z Nitry: Podvodníci ho obrali o viac ako 10-tisíc eur!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM