Webnoviny - Krimi

Policajný exriaditeľ je vinný, bývalí siskári nie

Bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) Romana D. a Štefana H. súd oslobodil. Podľa sudkyne sa nenašiel žiadny priamy ani nepriamy dôkaz o ich vine. Podľa rozsudku v roku 1998 nariadil represívno-bezpečnostnú akciu v nitrianskom pod

(WEBNOVINY) – Bývalého policajného riaditeľa Dušana M. dnes Okresný súd v Nitre uznal vinným zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Odsúdil ho na osem mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na 12 mesiacov.

Podľa rozsudku v roku 1998 nariadil represívno-bezpečnostnú akciu v nitrianskom podniku Stará Pekáreň, ktorej cieľom bolo zdiskreditovať opozičnú politickú stranu. Pri moci v tom čase bolo HZDS, ktorej nominantom bol Dušan M. V Starej Pekárni sa 23. júna 1998 konala politická beseda Demokratickej strany, na ktorej sa zúčastnil jej šéf František Šebej a ďalších 150 ľudí.

Do podniku vtrhlo 50 policajtov a kukláčov so psami, ktorí hľadali drogy a výbušniny, nič však nenašli. Potom sa tam vrátili a drogy aj výbušniny našli presne tam, kde ich mali podľa inštrukcií z policajného riaditeľstva hľadať. Niekoľko svedkov potvrdilo, že ich tam nastrčili.

Dušana M. podľa sudkyne jednoznačne usvedčili výpovede niekoľkých svedkov. Zohľadnila však to, že doteraz viedol bezúhonný život. Trest mu uložila podľa trestného poriadku, ktorý platil v roku 1998.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Dušan M. trvá na svojej nevine a odvolal sa voči výroku o vine, treste aj voči celému konaniu, ktoré rozsudku predchádzalo.

Bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) Romana D. a Štefana H. súd oslobodil. Podľa sudkyne sa nenašiel žiadny priamy ani nepriamy dôkaz o ich vine. Dôkaz obžaloby – nahrávku ich rozhovoru s komisiou zriadenou novým vedením – sudkyňa neuznala, pretože bola podľa nej získaná nezákonne.

Prokurátor sa voči rozhodnutiu o nevine exsiskárov na mieste odvolal, k Dušanovi M. sa vyjadrí v zákonne lehote. Z pojednávania bola vylúčená verejnosť, verejný bol len rozsudok. ** Policajtku obžalovanú z korupcie oslobodili** Súdny proces s bývalou hraničnou policajtkou Valériou P., ktorá bola obžalovaná zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku, sa právoplatne skončil. Krajský súd v Košiciach ju oslobodil s tým, že nebolo dokázané, že sa skutok, pre ktorý bola stíhaná, stal. Predtým ako odvolací súd vyniesol vlastný rozsudok, pre menšie nedostatky zrušil rozsudok Okresného súd v Michalovciach, ktorý vo februári tohto roku obžalovanú tiež oslobodil.

Vojenská obvodná prokuratúra v Prešove kládla P. za vinu, že v novembri 2005 ako staršia referentka pracoviska pasovej kontroly na Oddelení hraničnej kontroly Vyšné Nemecké na slovensko-ukrajinskej hranici nevykonala prehliadku občana Ukrajiny a jeho vozidla.

Podľa obžaloby za rýchly a bezproblémový prechod hranice od cudzinca prebrala bankovky „bližšie nestotožnenej hodnoty a meny“. Tým údajne porušila nariadenie ministerstva vnútra, nariadenie policajného zboru a zákon o príslušníkoch Policajného zboru SR.

Hlavným dôkazom proti P. bol videozáznam, ktorý zachytával, ako postupovala pri vybavení Ukrajinca. Podľa krajského súdu však z neho jednoznačne nevyplýva, že policajtka od Ukrajinca prevzala peniaze. Súd tento dôkaz spochybnil aj preto, že záznam bol označený iným časom, ako bol čas skutku uvedený v obvinení aj v obžalobe na policajtku.// „Vzhľadom na dôvodnú pochybnosť ohľadom času, nie je možné prijať jednoznačný záver, že obžalovaná úplatok prevzala,“// povedala pri zdôvodnení rozsudku predsedníčka senátu krajského súdu. Okrem videonahrávky iný priamy dôkaz prokuratúra nemala.

Ukrajinec, ktorého na žiadosť našich orgánov vypočula ukrajinská polícia, poprel, že by nejaký úplatok niekedy pri prechode hranice dával policajtke alebo inému slovenskému policajtovi.// „Nikdy som s nimi nemal žiadne problémy, nikdy odo mňa nič nepýtali. Na zázname aj tak nie som ja,“// vypovedal.

Valéria P. vinu popierala. Jej obhajoba na okresnom súde spočívala v tvrdeniach, že si na nič nepamätá a popisovala vo všeobecnosti, ako prebieha kontrola cudzincov, ich áut a dokladov na oddelení hraničnej kontroly. Jej advokát povedal, že hoci si nahrávku prezrel opakovane, nevidel na nej, že by policajtka niečo od Ukrajinca vzala. „Vidno tam len jej pohyb rukou k vrecku rovnošaty. Bol to len mimovoľný pohyb,“ tvrdil.

Valéria P. bola jedinou ženou medzi šestnástimi príslušníkmi hraničnej polície z hraničného priechodu Vyšné Nemecké, ktorých zadržala Inšpekcia Ministerstva vnútra SR priamo na oddelení hraničnej kontroly v decembri 2005 a následne ich obvinila zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku.

Všetci potom boli stíhaní na slobode. Vtedajší minister vnútra Vladimír Palko ich prepustil zo služobného pomeru za „hrubé porušenie služobnej prísahy“. Valériu P. prokuratúra vylúčila na samostatné konanie a v júni 2009 na ňu podala obžalobu. V prípade ďalších policajtov obžaloba podaná nebola a stále prebieha vyšetrovanie.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM