Lucia Lauková Rôzne

Pokochajte sa krásou: VIDEO zachytáva čaro 3 kaštieľov neďaleko Nitry

Nie každá obec sa môže pochváliť toľkými pamiatkovými objektmi. Navyše, ak časť z nich je aj udržiavaná. Video odráža zaujímavú atmosféru, ktorá panuje v okolí kaštieľov a bývalého kláštora pri Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Pokochajte sa krásou: VIDEO zachytáva čaro 3 kaštieľov neďaleko Nitry
Zdroj: YouTube.com

Obec Horné Lefantovce ukrýva očarujúce pamiatky. Celkovo nájdeme v obci osem vyhlásených pamiatkových objektov, ktoré sú zapísané v Registri nehnuteľností Pamiatkového úradu SR. Vo videu, ktoré pridal Ľubomír Miškolci na videoserver, môžeme vidieť tri z nich.

Video otvára pohľad na Horný kaštieľ, postavený v 14. storočí v novobarokovom slohu. Plynule prechádzame k staršiemu Malému kaštieľu. Záver videa patrí pohľadu na kaštieľ v strede obce, v ktorom sídli Obecný úrad.

Horný kaštieľ bol postavený ako Pavlínsky kláštor za finančnej pomoci rodiny Elefantovcov. Lokalita Lefantovce sa prvýkrát spomína v listine Zoborského kláštora z roku 1113, pod názvom Elefant. Prešiel viacerými zmenami. Okolo roku 1597 po tureckom vpáde bol kláštor zničený. Nový kláštor bol postavený v roku 1765 na mieste pôvodného. V 19.storočí ho prebudovali na kaštieľ. Jeho vlastníkom je v súčasnosti Špecializovaná nemocnica sv. Svorada.

Dostávame sa k staršiemu kaštieľu z prvej pol. 13. storočia. V súčasnosti slúži prevažne na ubytovanie a je vo vlastníctve štátu. Kaštieľ v strede obce, s ktorým sa video zároveň končí, je využívaný ako Obecný úrad. Pôvodná budova bola postavená v roku 1774.

Foto: ilustračné

Pokochajte sa krásou: VIDEO zachytáva čaro 3 kaštieľov neďaleko Nitry
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM