Rastislav Búgel Správy

Podrobné hodnotenie rozvoja Nitry: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...

Na Slovensku sa prvýkrát hodnotili mestá na základe ekonomickej, sociálnej a infraštruktúrnej sféry. Nitra v tejto štúdii neobstála veľmi dobre, v rebríčku obsadila deviate miesto. Prečítajte si, v akých ukazovateľoch rozvoja miest dominujeme a naopak v akých zaostávame...

Ilustračný obrázok k článku Podrobné hodnotenie rozvoja Nitry: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...
Foto: Rastislav Búgel

Štúdia hodnotila rozvoj miest v troch dimenziách – v ekonomickej, sociálnej a zaoberala sa tiež infraštruktúrou a verejnými službami. Štúdiu rozvoja slovenských miest a krajov spracovali experti z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Výsledky štúdie predstavila spoločnosť MasterCard, pričom projekt sa realizoval na Slovensku prvý raz.

Nitra sa v rebríčku umiestnila na deviatom mieste, dosiahla index rozvoja 54,14. Pri hodnotení ekonomickej oblasti obsadila taktiež deviate miesto. Zásluhu na tom má predovšetkým vysoký počet patentov (piate miesto) a vysoký počet firiem (tretie miesto).

Podpriemerné školstvo

V prípade sociálnej dimenzie sa Nitra umiestnila na piatom mieste. Pozitívom je nízka miera kriminality (polovičná v porovnaní s najhoršie umiestneným mestom a štvrtý najlepší výsledok celkom). Bohužiaľ v prípade participácie dosiahla Nitra jeden z najhorších výsledkov. Naopak pri hodnotení podielu dlhodobo nezamestnaných sa umiestnila na štvrtom mieste. Pri infraštruktúre a verejných službách sa Nitra umiestnila na desiatom mieste. Hlavným dôvodom sú štvrté najhoršie výsledky v oblasti školstva. V prípade dopravy a zdravotníctva dosiahlo mesto mierne nadpriemerné výsledky.

Biedna volebná účasť

V indexe dynamiky dosiahlo mesto Nitra ôsme miesto s hodnotou indexu 76,56. Ukazovateľ počet firiem bol mierne nad priemerom. Pri sledovaní dynamiky v sociálnej oblasti sa Nitra umiestnila na 9. mieste.

Priemerná kriminalita

Pokles kriminality sledoval vývoj v ostatných mestách a je skoro totožný s priemerom. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím došlo k poklesu účasti na komunálnych voľbách a Nitra tak zaznamenala tretí najhorší výsledok.

Druhý najhorší stav v zdravotníctve

Zmeny v infraštruktúre a verejných službách majú negatívny charakter. V oblasti dopravy síce došlo podobne ako v troch ďalších mestách k nárastu počtu prepravených osôb, no v prípade zdravotníctva došlo k zníženiu počtu lekárov špecialistov v porovnaní s predchádzajúcim obdobím a Nitra tak vykázala druhý najhorší výsledok spomedzi sledovaných miest. V prípade školstva síce došlo k zlepšeniu, no aj v tomto prípade je to zmena zo spodnej polovice rebríčka.

foto: ilustračné

zdroj: www.centrarozvoja.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM