Lucia Lauková Správy

Podjazd pod Univerzitným mostom: Poslanci schválili peniaze na projekt

Cyklisti a chodci by sa mali dočkať podjazdu pod Univerzitným mostom v centre mesta. Poslanci vyčlenili peniaze na projektovú dokumentáciu.

Ilustračný obrázok k článku Podjazd pod Univerzitným mostom: Poslanci schválili peniaze na projekt
Zdroj: TASR

Pod Univerzitným mostom v centre Nitry má byť vybudovaný podjazd pre chodcov a cyklistov. Mestské zastupiteľstvo na svojom októbrovom rokovaní už vyčlenilo sumu 20 000 eur na prípravu projektovej dokumentácie. Tú však bude nutné zladiť s projektom Slovenskej správy ciest (SSC), ktorá pripravuje dlho očakávanú rekonštrukciu mosta. Ten je po viac ako 50-ročnej prevádzke a niekoľkých čiastkových opravách v zlom technickom stave. Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča by sa malo začať s rekonštrukciou mostného telesa už na budúci rok.

Oprava mostu v roku 2017

„Vlani 30. septembra na rokovaní vlády sa hovorilo aj oprave Univerzitného mosta. Spoločne s SSC to považujeme za dosť vážnu vec. Ja som asi pred dvoma mesiacmi rokoval s generálnym riaditeľom SSC a prisľúbil mi, že realizácia opravy tohto mosta bude zaradená do plánu v roku 2017,“ uviedol Dvonč.

Primátor má obavy

Primátor v tejto súvislosti upozorňuje, že snaha o vybudovanie podjazdu mosta si vyžiada zmenu projektovej dokumentácie a tým aj obnovu stavebného konania. „My to môžeme zaregistrovať ako chceme, ale jednoducho pokiaľ je projekt pre stavebné konanie už hotový, tak musíme otvoriť to rokovanie a podjazd pre cyklistov do toho procesu zahrnúť. Je to všetko pekné, ale treba si uvedomiť, že taký podjazd pre cyklistov niečo stojí, musíme ho mať vyprojektovaný a môže to byť jeden z dôvodov, že sa tá rekonštrukcia bude odsúvať. Ja mám obavu, aby sme náhodou týmto neposunuli celú realizáciu opravy mosta,“ pripomenul Dvonč.

Vybudovanie žiadali občania

Podľa mestských poslancov sú však prínosy investície väčšie ako prípadné riziká oneskorenia rekonštrukčných prác na moste. O vybudovanie podjazdu sa už dlhšiu dobu usiluje aj iniciatíva občanov mesta, ktorí upozorňujú, že jeho výstavbou sa konečne podarí prepojiť cyklistické chodníky na brehu rieky Nitra. Tie teraz pretína štvorprúdová vozovka na moste, takže bežci, cyklisti i korčuliari musia prechádzať cez svetelnú križovatku.

Zvýši bezpečnosť aj plynulosť premávky

„Je nevyhnutné, aby sme skoordinovali postup projekčných prác SSC a mesta Nitry. Aj vodohospodársky podnik sa vyjadril, že je možné pod mostom vybudovať podjazd. Je to srdce mesta a malo by nám všetkým záležať, aby tam tí ľudia mohli naozaj masovo športovať. Navyše, tento podjazd zvýši aj plynulosť cestnej premávky, umožní bezkolízne prepravenie sa cez cestu I. triedy, zvýši sa bezpečnosť chodcov a cyklistov a vytvorí sa bezpečnejšia alternatíva priechodu pre chodcov medzi univerzitami,“ skonštatoval mestský poslanec Peter Oremus.

Môže vás zaujímať:

Radnica plánuje nové nájomné byty: Prestavia aj ubytovňu

Kontroly v nitrianskych školských jedálňach: Pochybenia našli v ôsmich z nich

Parkovanie je veľkým problémom nitrianskych sídlisk: Obyvatelia priplácať nechcú

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM