Rastislav Búgel Správy

Pod Zoborom vznikne archeopark: Začali s jeho prípravou

Archeologický ústav (AÚ) SAV v Nitre začal s prípravou archeoparku, ktorý vznikne v Nitre, v bývalých kasárňach pod Zoborom. Jeho základný kameň bude slávnostne položený počas podujatia Nitra, milá Nitra, ktoré sa bude konať v dňoch 3. až 5. júla.

Ilustračný obrázok k článku Pod Zoborom vznikne archeopark: Začali s jeho prípravou
Foto: Rastislav Búgel

Podľa slov riaditeľa AÚ Mateja Ruttkaya by medzi prvými exponátmi skanzenu mala byť rekonštrukcia slovanského príbytku z čias Veľkej Moravy.

Dobový príbytok

„Aj teraz sa už pripravujú nejaké veci. Neviem stopercentne sľúbiť, že táto zemnica bude celá hotová, ale aspoň sčasti by sme tento príbytok chceli mať postavený. Ak sa nám to aj nepodarí dokončiť už počas Dní Nitranov, tak v priebehu leta tam určite pribudne. Bude to teda minimálne ten jeden príbytok vybudovaný presne podľa výsledkov archeologického výskumu, ktorý sa tu konal v 60. rokoch minulého storočia. Ďalším objektom bude funkčná replika veľkomoravskej hrnčiarskej pece, ktorej pozostatky sa našli v Nitre pod vrchom Lupka,“ uviedol Ruttkay. Archeopark by mal mať po svojom dokončení rozlohu okolo šesť hektárov. Návštevníkom bude ponúkať prehliadku osady z doby kamennej i z keltského obdobia. Najväčšia časť bude patriť osade z čias Veľkej Moravy.

V pôvodnej veľkosti

Začiatkom júla pribudne v niekdajších kasárňach aj náznaková rekonštrukcia kostolíka svätého Martina. Základy tejto predrománskej stavby, ktorá podľa vedcov mohla stáť už vo veľkomoravskom období, sú v súčasnosti pod zemou. „A kým nie je dostatok prostriedkov na nejakú veľkú serióznu prezentáciu tejto stavby, tak sme sa rozhodli, že jednoduchšie bude sprístupniť ju a ukázať verejnosti takouto jednoduchou formou. To znamená, že tak, ako napríklad na Devíne alebo na Bratislavskom hrade, budú základy kostolíka naznačené na povrchu. Bude to robené kamenným a drôteným gabionom tak, aby si človek mohol predstaviť pôdorys toho kostola v takej veľkosti, v akej bol v tom 9. až 10. storočí,“ vysvetlil Ruttkay.

Sú príkladom

Archeologický ústav získal v areáli bývalých kasární pod Zoborom viaceré budovy. Momentálne využíva dve. V jednej z nich je vybudované moderné dokumentačné vedeckovýskumné centrum a sídlo centrálnej evidencie archeologických nálezísk. V ďalšej sú umiestnené centrálne depozitáre. „Tieto budovy sú naozaj príkladom toho, ako by mali moderné a klimaticky ošetrené vedecké depozitáre vyzerať. Je to niečo, čo sme pre archeológiu už dlhé roky potrebovali. Chceme rekonštruovať aj ďalšie budovy, takže sa budeme uchádzať o zdroje z fondov Európskej únie, lebo iba vďaka nim sa dokážeme posunúť ďalej. Aj budúci archeopark by sme chceli budovať práve z európskych financií,“ skonštatoval Ruttkay.

Areál s možnosťami

Niekdajších kasární pod Zoborom sa štát vzdal v roku 2008, keď časť budov pripadla AÚ a časť mestu Nitra. Vlastníkom väčšiny pozemkov je Nitrianske biskupstvo. Zámerom nitrianskej radnice i AÚ je vytvoriť tu veľký areál určený na vedecké a hlavne kultúrne a spoločenské vyžitie. Na komplexné riešenie celého územia však zatiaľ chýbajú samospráve i AÚ finančné zdroje.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM