Monika Földešiová Rôzne

Pod Zoborom sú esperantisti z 30 krajín sveta

Esperantisti z 30 krajín sveta sa stretli v Nitre na Letnom štúdiu esperanta. Piaty ročník medzinárodného podujatia sa začal v sobotu 30. júla a potrvá do 7. augusta.

Prihlásených je vyše 180 priaznivcov medzinárodného jazyka esperanto. „Sú medzi nimi ľudia všetkých vekových kategórií. Najväčšie zastúpenie majú Slováci, privítame však aj účastníkov z Kuby, USA, Nového Zélandu, Číny či Indie,“ uviedla Katarína Nosková, predsedníčka Slovenskej esperantskej mládeže, ktorá podujatie organizuje spoločne s občianskym združením Edukácia@Internet. Nitrianske podujatie je zároveň štvrtým fyzickým stretnutím používateľov najväčšieho webového portálu na bezplatnú výučbu esperanta na svete lernu.net.
Program letného štúdia esperanta pozostáva z vyučovania, ale aj z prednášok, koncertov, výletov, tvorivých dielní, prezentácií či športových súťaží. Počas vyučovania budú účastníci rozdelení do piatich skupín podľa jazykových znalostí. Na konci podujatia získajú potvrdenie o absolvovaní 26-hodinového kurzu podľa úrovní európskeho referenčného rámca pre jazyky. Súčasťou programu bude tradičný Večer národov, na ktorom majú účastníci možnosť prezentovať svoju krajinu, kultúru, jazyk. „Keďže esperanto funguje ako mostový jazyk, ktorý vytvára most medzi kultúrami a ľuďmi s rôznymi materinskými jazykmi, súčasťou podujatia sú aj minikurzy viacerých národných jazykov, medzi nimi aj slovenčiny,“ uviedla Nosková. Pre všetkých, ktorých jazykové znalosti sú na dostatočnej úrovni a chceli by esperanto vyučovať, je pripravený špeciálny seminár pod vedením odborníkov z Medzinárodnej ligy učiteľov esperanta. Letné štúdium je vhodné aj pre začiatočníkov a pre tých, ktorí by sa ešte len chceli začať učiť esperanto. Skupinu úplných začiatočníkov povedie Stano Marček z Martina, autor učebnice Esperanto priamou metódou, ktorá bola preložená do 26 jazykov. Na podujatie v Nitre je prihlásených 70 nováčikov. Medzinárodným jazykom esperanto hovorí v súčasnosti podľa oficiálnych odhadov do 2 miliónov ľudí. Jazyk sa vyznačuje najmä jednoduchou zvládnuteľnosťou, ľahkou a presnou gramatikou bez výnimiek a neutrálnosťou. Nepatrí žiadnemu národu či krajine, čím umožňuje rovnocennú komunikáciu ľudí s rozdielnymi materinskými jazykmi. Iniciátorom a tvorcom základov esperanta je poľský lekár Ľudovít L. Zamenhof, ktorý svoju prvú učebnicu zverejnil v roku 1887.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM