Kultúra

Pod Zoborom ožije tradičné umenie: Čaká nás Gašpariáda a Nitránska verklikáreň

Tradičné bábkové divadlo predvedú pod Zoborom súbory z troch krajín. S medzinárodnou účasťou bude aj Nitránska verklikáreň.

Ilustračný obrázok k článku Pod Zoborom ožije tradičné umenie: Čaká nás Gašpariáda a Nitránska verklikáreň
Foto: Rastislav Búgel

Gašpariáda a Nitránska verklikáreň sú podujatia, ktoré znovu spájajú to, čo k sebe odpradávna patrilo: lútky a verklíky. Podujatia navracajú na verejné priestranstvá vystúpenia kočovných bábkarov a potulných verklikárov, ktorí k týmto priestranstvám neodmysliteľne patrili od 18. storočia až do polovice 20. storočia, a ktorí z nich boli v druhej polovici minulého storočia vykázaní.

Aj bábkarom aj verklikárom bolo znemožnené vykonávať živnosť a tak sa táto tradícia zo slovenských miest a dedín vytratila. Ľudové divadlo a mestský folklór, ktorý bábkari a verklikári predstavovali, postupne nahradili iné formy ľudovej zábavy. V krajinách, kde tieto živnosti či remeslá neboli vytesnené na okraj spoločnosti a kde ich nositelia neboli perzekvovaní, prežívajú do dnešných dní, tešia sa veľkej popularite a sú súčasťou ako rôznych podujatí, tak súčasťou koloritu každodenného života.

Najbližšie deťom

Vytvorenie a výroba ako bábkového divadla, tak mechanického hudobného automatofónu totiž vyžadovali vysokú remeselnú zručnosť a nadanie ich tvorcov a spájali v sebe rôzne remeslá, z ktorých sú dnes mnohé na pokraji zániku. Gašpariáda a Nitránska verklikáreň sú podujatia svojim obsahom a formou najbližšie deťom, ale s nimi zároveň vnímajú kontext týchto vystúpení aj dospelí diváci.

Bábkové divadlo

Počas dvoch dní sa predstaví divákom šesť súborov tradičného bábkového divadla z troch krajín: Divadlo Bořivoj a Teatro Pimprle z Českej republiky, Mikropódium Eszter a Mikropódium András z Maďarska a domáce divadlá Teatro Carnevalo a Tyjátr. Nitránskej verkilkárne sa zúčastnia Kranjski komedijanti zo Slovinska, falšinetári Jan Bondra a Patrik Pařízek z Čiech, Ula Kłosiewicz a Tomek Sylwestrzak z Poľska, Zsolt Horváth z Maďarska a slovenskí verklikári Zuzana Plaszky, Tomáš Plaszky a Ivan Gontko.

Aj verklikári aj flašinetári budú vystupovať počas oboch dní. Celé podujatie je súčasťou jarmoku remesiel, ktorý sa uskutoční v rámci Dní Mesta Nitry na pešej zóne, v Hornom meste a v priestoroch mestského parku Na Sihoti v dňoch 4. a 5. júla 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM