Rastislav Búgel Samospráva

Pod Kalváriou vznikli čierne stavby: Lokalitu prevažne obýva rómska komunita

Radnica sa zaoberá problémom čiernych stavieb. Chce sa obrátiť na súd.

Ilustračný obrázok k článku Pod Kalváriou vznikli čierne stavby: Lokalitu prevažne obýva rómska komunita
Foto: Rastislav Búgel

Na mestských pozemkoch na Borovej ulici v Nitre začali vyrastať čierne stavby. V lokalite, ktorú v prevažnej miere obýva rómska komunita stoja nové rodinné domy postavené bez stavebné povolenia, viaceré stavby už zasahujú aj do neďalekého lesíka. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní rozhodovali o ďalšom osude týchto stavieb.

Podľa jednej alternatívy mala radnica ponúknuť na čierno zastavané pozemky na predaj a dať tak šancu stavebníkom, aby si svoje stavby zlegalizovali a získali pre ne dodatočné stavebné povolenie. Ďalšou možnosťou bolo mestské pozemky vlastníkom domov prenajať. Mestské zastupiteľstvo sa napokon rozhodlo pre ráznejšie riešenie. Magistrát svoje pozemky nelegálnym stavebníkom nepredá a zrejme sa obráti na súd. Čiernym stavbám teraz hrozí zbúranie.

Treba ich zbúrať

Viacerí mestskí poslanci sú však skeptickí a zo vzniknutej situácie vinia aj mesto, ktoré podľa nich malo situáciu monitorovať a zakročiť skôr. „Tie stavby tam predsa nevznikli zo dňa na deň. Buďme si istí, že tam nezrúcame ani jedinú šopu. Hneď by sa spustila mediálna kampaň a nič sa neurobí. V záujme mesta je etnická znášanlivosť, ale nesmieme dopustiť, aby sa tieto čierne stavby šírili ďalej,“ povedal poslanec Jozef Weber. Podľa jeho kolegu Ivana Juhása nie je správne predávať mestské pozemky ľuďom, ktorí na nich stavajú na čierno. „Vidím tu veľkú snahu o pozitívnu diskrimináciu tejto časti našej populácie. Využívajú náš sociálny systém, ale nič sa nerobí preto, aby sa začlenili do spoločnosti rovnocenne. Aj teraz, usilujeme sa im vyjsť v ústrety, čo kvitujem, ale urobme to do určitého času. Nech si to právne usporiadajú a kto to nespraví do určitého dátumu, tak k tým stavbám treba pristupovať potom veľmi razantne a zbúrať ich,“ skonštatoval Juhás. Rovnaké názory mali aj ďalší členovia zastupiteľstva, podľa ktorých je nutné čierne stavby zlikvidovať.

Chúlostivá záležitosť

Mestský poslanec Ivan Gavalovič svojim kolegom pripomenul, že pri riešení takýchto problémov je nutné postupovať obozretne a s rešpektom. Navrhol preto, aby sa situáciou zaoberal radšej súd. „Lebo je pred voľbami a táto komunita zatlačí na naše city, na naše sociálne cítenie. Ja by som si v danej chvíli predstavoval skôr to, že celé toto riziko, v ktorom sa momentálne nachádzame, prenesieme na súd. Nech naši právnici nájdu vhodnú formuláciu a prenesme to niekde inde. Aj tak tá konečná fáza je vždy na súde, tak to dajme tam. Nebudeme im to búrať, lebo nakoniec nemáme ani ten bager a je to chúlostivá záležitosť. Kto by to všetko zrútil, to by skôr oni zrútili mestský dom,“ myslí si Gavalovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM