Valovičová Zuzana Rôzne

Pochvala má pre ne obrovskú cenu

Deti s poruchami učenia a správania potrebujú špeciálnu starostlivosť a prístup.

A práve to všetko poskytujú svojim zverencom učitelia a vychovávatelia Liečebno-výchovného sanatória na Kyneku. V priestoroch kaštieľa sú ubytované deti z celého Slovenska. Majú zabezpečenú stravu i ubytovanie a počas celého dňa sa im venuje profesionálny pedagogický i zdravotnícky personál. Liečebno-výchovné sanatórium (LVS) navštevujú deti od 6 rokov. Po absolvovaní štvrtého ročníka sú opäť začleňované medzi rovesníkov do základných škôl.

Individuálny prístup a práca v menšom kolektíve je pre deti najväčším prínosom. „V súčasnosti máme 23 detí, ale nahlásené sú ďalšie,“ ozrejmuje pani Martišková, riaditeľka LVS. Špeciálny hodnotiaci systém deti motivuje a navádza k snahe a lepšiemu správaniu. Všetci sa nájdu na tabuľke CHVÁLIME – NECHVÁLIME. Každodenná činnosť detí je hodnotená pluskami a mínuskami, čo ich motivuje k aktivite a poslušnému správaniu.

Areál Liečebno-výchovného sanatória je rozsiahly. Kaštieľ, pristavené učebne a park si vyžadujú každoročné investície. Budova kaštieľa je národnou kultúrnou pamiatkou. Na úpravy a rekonštrukciu priestorov získava LVS finančné prostriedky od sponzorov a z grantových programov. Tento rok sa chcú zapojiť so svojím projektom do grantovej súťaže Krajšie školy, ktorú vyhlásila Nitrianska komunitná nadácia. „ Na učebniach potrebujeme vymeniť okná, tie staré sú v katastrofálnom stave. Takisto by som rada deťom nakúpila nové lavice – anatomicky upravené. Oživí to triedy a deti sa budú dobre cítiť,“ uzatvára Martišková.

LVS Kynek
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM