Rastislav Búgel Samospráva

Počet budúcich prvákov sa v Nitre zvýšil: Rodičia zapísali takmer 900 detí

Do prvých ročníkov základných škôl v Nitre zapísali tento rok rodičia celkovo 878 detí. Je to o 40 predškolákov viac ako vlani.

Ilustračný obrázok k článku Počet budúcich prvákov sa v Nitre zvýšil: Rodičia zapísali takmer 900 detí
Zdroj: TASR

V budúcom školskom roku pre ne mesto plánuje vo svojich 14 základných školách (ZŠ) zriadiť 41 tried. Ako informovala radnica, v ZŠ Benkova budú medzi nimi aj triedy pre všeobecne intelektovo nadaných žiakov. Okrem prváckych tried plánuje mesto zriadiť v ZŠ Krčméryho pre 16 žiakov aj jednu triedu nultého ročníka.

Kým vlani zriadil magistrát 39 prváckych tried, tento rok to bude o dve viac. Aj napriek tomu však nebudú môcť všetky deti navštevovať školy, do ktorých ich rodičia zapísali. „V prípade základných škôl Beethovenova, Kniežaťa Pribinu, Andreja Šulgana, Fatranská, Topoľová a Tulipánová nie je možné z kapacitných dôvodov prijať všetky zapísané deti. Rodičia detí, ktoré nebudú môcť byť do týchto škôl prijaté, môžu využiť voľné kapacity iných základných škôl, kde počet zapísaných detí nedosiahol naplnený stav,“ uviedla vedúca odboru školstva, mládeže a športu na mestskom úrade Mária Orságová.

Najviac detí zapísali rodičia v ZŠ Benkova, kde bude do siedmich prváckych tried chodiť 128 žiakov. Veľký záujem bol aj o ZŠ Fatranská, kde rodičia zapísali 120 detí, do piatich prváckych tried však bude môcť škola prijať 110 žiakov. Najmenej detí zapísali rodičia do škôl v okrajových častiach mesta. V ZŠ Ščasného v Dražovciach bude do jednej prváckej triedy chodiť 12 detí. Jednu triedu pre prvákov otvára aj ZŠ Novozámocká v Dolných Krškanoch, kde je zapísaných 17 detí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM