Rastislav Búgel Samospráva

Po zápisoch sa podarilo umiestniť všetkých budúcich škôlkarov: V Nitre by mali vzniknúť dve materské školy

Nitrianskej radnici sa tento rok podarilo vyhovieť všetkým žiadostiam o umiestnenie detí do mestských materských škôl. Kým vlani nebolo v škôlkach miesto pre niekoľko desiatok detí, po tohtoročnom zápise sa vďaka zvýšeniu kapacity v predškolských zariadeniach podarilo nájsť miesto pre všetky.

Ilustračný obrázok k článku Po zápisoch sa podarilo umiestniť všetkých budúcich škôlkarov: V Nitre by mali vzniknúť dve materské školy
Zdroj: TASR

Naposledy pribudli tri nové triedy na MŠ Okánika. Ďalšie by sa mali budovať už čoskoro. „Počet detí od roku 2012 stúpa a je predpoklad, že tento trend bude pretrvávať až do roku 2020. Už na budúci rok sa môže stať, že voľné miesta v materských školách budú opäť chýbať. Preto je potrebné pracovať na rozšírení kapacity škôlok v Nitre,“ myslí si vedúca odboru školstva, mládeže a športu na mestskom úrade Mária Orságová.

Mesto pripravuje projekt na rekonštrukciu budovy bývalej Základnej školy (ZŠ) Nedbalova, ktorá už roky chátra. Ďalšia škôlka má vzniknúť na ZŠ Škultétyho v Nitre. Obe nové materské školy budú stáť na sídlisku Klokočina, kde je podľa Orságovej každoročne počet narodených detí najvyšší. Niektorí mestskí poslanci v tejto súvislosti pripomínajú, že mesto by malo pri zvyšovaní kapacít v materských školách postupovať prezieravo a vziať do úvahy aj skutočnosť, že po demografickom raste môže dôjsť časom k poklesu počtu narodených detí. Podľa poslanca Jána Grešša by mohlo byť riešením budovanie kontajnerových škôlok, ktoré sa dajú neskôr v prípade potreby využiť aj na iný účel.

„To je otázka nákladov a ďalšej stratégie v budúcnosti. Ide o to, či radšej dáme peniaze na nákup kontajnerových škôlok, alebo ich investujeme do rekonštrukcie a zhodnotenia mestského majetku,“ skonštatovala Orságová.

Čítajte tiež:

Mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva: Zasadačku Agroinštitútu zaplnili poslanci

Úspech nitrianskej radnice: Na niektorých daniach vybrala viac, ako čakala

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM