Rôzne

Pikošky z nášho okolia: V tejto obci mala predkov krásna Audrey Hepburn

V žilách mnohých slávnych osobností koluje slovenská krv. Desiatky rokov dozadu sa rodili zaujímavé príbehy aj neďaleko nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Pikošky z nášho okolia: V tejto obci mala predkov krásna Audrey Hepburn
6
Galéria
Zdroj: TASR

Záznamy o predkoch slávnej herečky Audrey Hepburn sa nachádzajú aj v Štátnom archíve v Nitre. Jej stará mama sa volala Anna Wels a žila v obci Kovarce v okrese Topoľčany. Rodina Welsovcov prišla do Kovariec z Moravy. Annin otec a herečkyn pradedko Anton Wels a Pavol Wehle postavili v Kovarciach cukrovar, ktorý v čase najväčšej produkcie zamestnával 300 ľudí. Neskôr cukrovar zhorel a rodina žila z poistky.

Rodina žila v kaštieli v Kovarciach 28 rokov, na začiatku 90-tych rokov sa presťahovala do Viedne.

V Kovarciach stojí kaštieľ, v ktorom Welsovci bývali. V krypte pod kostolom je hrobka, v ktorej pochovali Antona Welsa.

Stará mama hollywoodskej ikony Anna Julianna Francisca Carolina Wels sa narodila 29. júla 1868. V januári 1889 sa vydala za Brita Victora Rustona.

Dokonca ich svadobné fotografie mali vzniknúť v Zlatých Moravciach, kde však mali svadbu starí rodičia Audrey Hepburn známe nie je. Syn Anny a Victora a zároveň otec Audrey Hepburn, Jozef, sa narodil severne od Prahy v obci Úžice.

Geraldine z Oponíc a jej cesta na trón

Pri osobnostiach, ktoré pochádzajú z nášho okolia ešte zostaneme. Presunieme sa do kaštieľa Apponyiovcov do Oponíc. V tomto kaštieli žila tiež mladá grófka Geraldina Apponyiová. Síce sa narodila v Maďarsku, detstvo i mladé roky prežila práve na Slovensku v Oponiciach.

Ako 22-ročná svojou fotografiou v časopise očarila postaršieho Albánskeho kráľa – Ahmeda Zogu I., ktorý ju už za pár dní požiadal o ruku. Tá jeho ponuku prijala, honosná svadba sa konala v roku 1938 v Albánsku. Mladá Geraldine z Oponíc sa tak stala prvou a zároveň jedinou Albánskou kráľovnou v histórii. Manželovi porodila jedno dieťa, syna princa Leka, ktorý zomrel v roku 1939. Vetva so slovenskou krvou však nevymrela. S manželkou Susan Cullen-Ward z Austrálie splodili syna a princa Albánska Leka II.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Audrey Hepburn
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM