Monika Földešiová Rôzne

Piesočný „obor“ uprostred námestia

V posledné dni ste si prechodom cez Svätoplukovo námestie určite všimli niekoľko robotníkov, ktorý stavajú niečo ako piedestál. Začalo sa totižto s výstavbou rarity, ktorá sa nielen v Nitre ale aj na Slovensku, predstaví prvý krát.

Svoj vlastný zápis do Českej knihy rekordov chce v Nitre prekonať Radovan Živný tým, že postaví takmer 6-metrovú sochu solúnskych bratov Cyrila a Metoda. O raritu ide hlavne z toho dôvodu, že materiálom bude piesok. V rámci Golden Sand festivalu Olomouc 2010 vytvoril Živný piesočnú kópiu morového stĺpu na hlavnom námestí v Olomouci a stal sa tak českým rekordmanom.

Olomoucká socha bola vysoká 5,265 metrov, vážila takmer 100 ton a pracovala na nej stovka pracovníkov. Socha v Nitre by mala dosiahnuť až takmer 6 metrov zo 150 ton morského piesku a na jej tvorbe sa bude podieľať viac ako 100 pracovníkov. Nitrianska piesočná kópia bude formovaná podľa originál kamenného súsošia na hradnom nádvorí ktoré postavila akademická sochárka Ľudmila Cvengrošová.

Golden Sand festival sa snaží reflektovať významné udalosti – socha v Olomouci minulý rok vznikla pri príležitosti osláv 10. výročia zarazenia olomouckého morového stĺpu do zoznamu pamiatok UNESCO, socha v Nitre zase pripomenie výročie príchodu vierozvestcov do Nitry na Slovensko. Konať sa bude od 3. júla do 14. augusta v Galérii Mlyny, kde bude vytvorený areál z vyše 300 ton piesku. V ňom bude vystavovať 8 autorov s rôznorodými piesočnými dielami okrem iného z Japonska, Holandska, Talianska, chýbať nebude ani Slovák Martin Pokorný a jeho „Mlyny“. Na zrod týchto obrích veľdiel sa môžete prísť pozrieť už od 27. júna do 2. júla do nákupného centra.

pieskove sochy
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM