Lucia Lauková Kultúra

Piaristický kostol zaplnili milovníci organovej hudby: Nitrianskemu publiku zahral talian Matteo Imbruno

Taliansky organista Matteo Imbruno zahral v piaristickom kostole pred početným publikom. V rámci festivalu Ars Organi to bol už v poradí tretí koncert.

Ilustračný obrázok k článku Piaristický kostol zaplnili milovníci organovej hudby: Nitrianskemu publiku zahral talian Matteo Imbruno
Zdroj: Archív ARS ORGANI NITRA

V piaristickom kostole v Nitre sa predstavil 15. mája taliansky organista Matteo Imbruno. Umelec pôsobiaci v Holandsku, koncertuje a vyučuje po celom svete. V Nitre odohral pred početným publikom diela od skladateľov skladateľov A. Coplanda, F. Mendelssohna – Bartholdyho, J. S. Bacha, G. Böhma a M. Maraisa.

Zaujal publikum

Podľa slov umeleckej riaditeľky Márie Magyarovej Plšekovej práve posledná skladba zaujala publikum, nakoľko je veľmi zriedka hrávaná a nepatrí k štandardnému organovému repertoáru. „Išlo o transkripciu niektorých častí barokovej opery Alcyone francúzskeho skladateľa a inštrumentalistu Marin Maraisa, ktoré dali vyniknúť najrôznorodejším zvukovým kombináciám nástroja v Piaristickom kostole. Slávna Toccata a fúga d mol ako prídavok na záver potešila asi všetkých,“ uviedla umelecká riaditeľka Mária Magyarová Plšeková.

V Nitre sa mu páčilo

Emócie po koncerte neskrýval ani samotný umelec, ktorý pochválil aj samotný festival. „Som nadšený bezchybnou organizáciou festivalu, vďaka ktorej prišlo na koncert početné publikum. V iných krajinách nebýva zvykom, že organové koncerty navštevuje toľko ľudí. V Nitre som intenzívne cítil publikum, ktoré pozorne počúvalo. Na Slovensku som prvýkrát. Nitra sa mi veľmi páčila, najmä tiché uličky starého mesta,“ povedal Matteo Imbruno.

Festival Ars Organi sa blíži do svojej záverečnej fázy. 22. mája vystúpi dvojica slovenských umelcov Ján Vladimír Michalko (organ) a Juraj Bartoš (trúbka) v Evanjelickom kostole Sv. Ducha v Nitre o 19,00 hodine.

Piaristický kostol zaplnili milovníci organovej hudby: Nitrianskemu publiku zahr
4
Galéria
Zdroj: Archív ARS ORGANI NITRA
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM