Lucia Lauková Správy

Pedagógovia sa chystajú na štrajk: Zapoja sa aj v našom meste

Oslovení učitelia na školách v Nitrianskom kraji sú od 25. januára ochotní štrajkovať niekoľko dní, ale aj neobmedzene dlhú dobu. Pozrite sa ako budú riešiť vzniknutú situáciu na školách.

Ilustračný obrázok k článku Pedagógovia sa chystajú na štrajk: Zapoja sa aj v našom meste
Zdroj: TASR

Podľa internetovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov sa chcú do štrajku zapojiť pedagógovia z viac ako 50 stredných, základných a materských škôl, čo je približne šesť percent zo všetkých škôl v tomto regióne. Do protestnej akcie sa plánujú zapojiť učitelia vo všetkých okresoch kraja, v takmer 30 mestách a obciach. Na jednotlivých školách sa do štrajku zapájajú celé kolektívy, ale aj skupinky učiteľov i jednotlivci.

Všetci prestanú učiť

V Materskej škole (MŠ) na ulici P. J. Šafárika v Šali prestanú od 25. januára učiť všetci pedagógovia. „Štrajkujeme všetci, okrem kolegýň, ktoré sú práce neschopné. Znamená to že škôlka bude zatvorená. Rodičia sú o tom uzrozumení a našu snahu plne podporujú. Momentálne nie je možné povedať dokedy bude škôlka zatvorená, pretože trvanie štrajku je neobmedzené. S rodičmi detí budeme v kontakte, takže budú mať všetky potrebné informácie,“ uviedla učiteľka šalianskej MŠ Tímea Kukanová.

Zopár učiteľov

Vyučovanie na Základnej škole (ZŠ) na Škultétyho ulici v Topoľčanoch štrajk zatiaľ neohrozuje. Podľa slov riaditeľky školy Márie Bezákovej sa chce do protestu zapojiť šesť učiteľov na druhom stupni ZŠ. „Tých by sme zatiaľ vedeli zastúpiť, takže prevádzka školy by normálne prebiehala. Definitívny počet štrajkujúcich učiteľov však budem vedieť až na konci týždňa, pretože ďalší šiesti, vyučujúci na prvom stupni, ešte zvažujú svoju účasť. Ak by štrajkovali aj oni, tak by sa zrejme v prvých a štvrtých ročníkoch neučilo a v ročníkoch päť až deväť by sme prevádzku školy zabezpečili,“ skonštatovala. Podľa jej slov je momentálne ťažké odhadnúť, dokedy by štrajk na škole mohol pokračovať. „Je možné že to bude dva až tri dni, možno týždeň. To uvidíme až podľa vývoja situácie,“ povedala.

Vedia ich zastúpiť

Iba časť pedagógov sa do protestu zapojí aj na Gymnáziu na Golianovej ulici v Nitre. „Sme veľká škola, takže učiteľov, ktorí budú štrajkovať vieme zastúpiť. To znamená, že prevádzka a vyučovanie na našej škole bude prebiehať plynule aj po 25. januári,“ uviedla riaditeľka gymnázia Zuzana Hurtová.

Nenastúpi tretina

Približne jedna tretina pedagógov nenastúpi do práce na Strednej odbornej škole gastronómie a cestovného ruchu v Nitre. Podľa slov koordinátora z Iniciatívy nitrianskych učiteľov Štefana Šimonova to znamená, že vyučovanie na škole bude pokračovať. „Zrejme však bude v obmedzenom režime. Uvidíme, či sa k nám do pondelka nepridajú aj ďalší kolegovia, nielen na našej škole, ale aj na iných v rámci celej Nitry. Stále s pedagógmi komunikujeme. Mali sme už tri spoločné stretnutia, na ktorých sme učiteľom vysvetľovali, o čo nám ide a čo chceme dosiahnuť. Podľa mojich informácií je ešte pomerne veľká šanca, že sa do štrajku zapoja ďalší učitelia z nitrianskych škôl,“ povedal Šimonov.

K základným požiadavkám pedagógov patrí zvýšenie platov o 140 eur v tomto roku a o ďalších 90 eur na budúci rok, navýšenie rozpočtu školstva o 400 miliónov eur a prehodnotenie systému doplňujúceho vzdelávania učiteľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM