záruba martin Kultúra

PANORÁMY a NITRA 2011

Výstava, ktorá predstavuje časť širokého záberu tvorby nitrianskeho fotografa Juraja Nováka – vysokohorskú, krajinársku a fotografiu mestského prostredia v netradičnom formáte panoramatických záberov. Na ústrednú tému výstavy nadviaže počas vernisáže

Najväčšou inšpiráciou sú Západné Tatry, ale aj fotografie z potuliek svetom či zábery rodného mesta. Autor sa snaží upustiť od ťažkopádnosti konceptualizmu dnešného umenia a vracia sa k prapodstate funkcie umenia, k jeho jednoduchosti a krásnu. Najväčším zadosťučinením pre tohto mladého autora je zážitok krásneho, ktorým mieri na diváka. Umenie je preto, aby spôsobovalo radosť, poznanie a krásu – to je otvorené krédo autora, ktorý verí, že dejiny umenia vo svojom zvrate nového milénia majú šancu prekročiť svoj tieň a spolupodieľať sa na humánnom poslaní pobytu človeka na Zemi. (prof. PhDr. Eva Kapsová, CSc.)

Kalendár uvedú do života nitrianska tanečníčka Ivanka Surovcová spolu s hercom a operným spevákom Filipom Tůmom. Juraj Novák (1971) patrí k mladej generácii slovenských fotografov. Po absolvovaní štúdia na katedre výtvarnej tvorby a výchovy Pedagogickej fakulty dnešnej Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre pokračoval v štúdiu fotografie na Vysokej škola výtvarných umení v Bratislave v ateliéri prof. Luba Stacha a prof. Miloty Havránkovej. Venuje sa voľnej tvorbe, divadelnej a komerčnej fotografii a grafickému dizajnu.

panoramy NR
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM