Lucia Lauková Kultúra

Pamiatka na Borine neslúžila proti Turkom: Pravú strážnu vežu možno len objavia

Z historického objektu, ktorý do dnešných dní stojí na Borine, podľa výskumu nevarovali Nitru pred príchodom Turkov. Mesto chce pokračovať v ďalšom výskume.

Ilustračný obrázok k článku Pamiatka na Borine neslúžila proti Turkom: Pravú strážnu vežu možno len objavia
Foto: Rastislav Búgel

Architektonicko-historický výskum na vrchu Borina (Šibeničný vrch v Nitre) bol spracovaný na základe rozhodnutia KPÚ v Nitre a realizovaný bol v priebehu roku 2011. Informovala nás o tom Iveta Žitňanová z odboru kultúry MsÚ v Nitre. Výskum vykonal Miroslav Matejka. „Rozhodnutie o výskume reagovalo na zámer komplexnej obnovy pamiatky predložený vlastníkom NKP – Mestom Nitra,“ vysvetlila Iveta Žitňanová

Nejde o strážnu vežu

„Výsledky zásadne pozmenili staršie úvahy o datovaní objektu a jeho funkcii,“ povedala Iveta Žitňanová. Dôvodov je niekoľko. Až do tohto výskumu nebolo oficiálne vyvrátené, že pamiatkový objekt na Borine, neslúžil ako strážna veža, ktorá mala Nitru varovať pred vpádom Turkov. „Výstavba objektu, ako súčasti strážneho a signalizačného protitureckého systému Nitry, bola kladená do 2. ½ 16. storočia, respektíve prelomu 16./17. storočia. Analýzou ikonografických a kartografických prameňov, spolu s poznatkami získanými terénnym výskumom sa vylúčila možnosť, že objekt stojaci na Borine je renesančnou strážnou vežou,“ uviedla Iveta Žitňanová.

Funkcia a datovanie objektu

Ako ďalej dodala Iveta Žitňanová výstavba dnes stojacej veže je kladená do obdobia konca 18. až 1. ½ 19. st. „Nie je umiestnená na najvyššom bode vrchu, čo by ako strážna a signalizačná veža musela byť, v murive sú „kolkované tehly“, odbornou literatúrou kladené do ½ 18. – ½ 19. st,“ doplnila Iveta Žitňanová.

Aká bola teda funkcia pamiatkového objektu, doteraz mylne považovaného za strážnu vežu? „Ide o novoveký objekt, slúžiaci pravdepodobne výkonu spravodlivosti s predpokladanou väzenskou funkciou,“ prezradila Iveta Žitňanová.

Mala Borina protitureckú vežu?

To či, vôbec niekedy na na Borine existovala protiturecká strážna veža, zatiaľ nie je vylúčené. „Nemôžme však zároveň vyvrátiť ani potvrdiť jej niekdajšiu existenciu v 16. – 17. storočí. K jej presnej lokalizácii však môže prispieť len archeologický výskum,“ prezradila Iveta Žitňanová.

Vo výskume chcú pokračovať

Pozitívnou správou je, že mesto má v úmysle ďalej pokračovať s archeologickým výskumom. V objasňovaní histórie Šibeničného vrchu by sa tak malo pokračovať. „Z hľadiska budúceho archeologického výskumu má veža a jej okolie vysokú historickú hodnotu, pretože ide o jedno z veľkomoravských hradísk. Úlohou budúceho výskumu bude aj zistenie možnej polohy protitureckej strážnej veže,“ potvrdila zámery mesta Iveta Žitňanová.

Musia schváliť dotáciu

Aby sa s výskumom mohlo pokračovať musí Ministerstvo kultúry na projekt schváliť dotáciu. Kvôli finančnej i časovej náročnosti predpokladajú etapovité riešenie projektu. „Ak nám bude poskytnutá požadovaná dotácia z MK SR v rámci projektu Obnovme si svoj dom, pristúpime k vykonaniu archeologického výskumu na základe záväzného stanoviska KPÚ v Nitre,“ dodala Iveta Žitňanová.

Cieľmi projektu pre rok 2017 podľa jej súv 1. etape zrealizovať pásovú sondu a dve sondy vo vonkajšom obvodovom múre a 2. etape uskutočniť plošný výskum a výkopové zemné práce. Celkový rozpočet projektu predstavuje sumu 23 682 eur, vlastné zdroje 1 200 eur a požadovaná dotácia je 22 482 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM