Krimi

Hrôza v Nitre: Holohlaví mladíci útočia na bar, pozrite si VIDEO z bitky!

Neonacisti terorizujú študentský bar v Nitre, píše v utorňajšom vydaní denník Sme, podľa ktorého majiteľovi zlámali nohu, dvoch ľudí dokopali do bezvedomia. Jeden z útokov pred tromi mesiacmi zaznamenala mestská kamera.

Ilustračný obrázok k článku Hrôza v Nitre: Holohlaví mladíci útočia na bar, pozrite si VIDEO z bitky!
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotný večer krátko pred polnocou prišli podľa Sme do Mariatchi baru v centre mesta holohlaví mladíci. Denník píše, že provokovali a pýtali cigarety, keď im ich odmietli predať, začali hulákať a neodchádzali ani po prosbe majiteľa. Zákazníci ich vytlačili von, no vrátili sa s posilou. Majiteľ podniku Radovan Richtárik vyšiel z baru, aby ich zastavil.

„Chcel som povedať, nech kašlú na to, no oni na nič nečakali,“ povedal Sme. Okamžite podľa neho začali mlátiť jeho aj ďalších zákazníkov, po ľuďoch, ktorí padli na zem, surovo dupali, ďalších bez milosti kopali do tváre. Keď sa barmanka snažila odohnať údajného neonacistu, jeden z mladíkov jej dal facku.

Útok zaznamenali kamery

Októbrový incident, ktorý zaznamenali aj mestské kamery, nebol podľa Sme prvým ani posledným konfliktom, ktorý bol v bare vyvolaný. Problémy tam majú viac ako rok.

Útoky proti baru vraj nie sú náhodné, Richtárika si podľa Sme pamätajú ako aktivistu organizácie Ľudia proti rasizmu. „Zafixovali si ma ako nepriateľa, aj keď už mám takmer štyridsať rokov a nepotrebujem sa naťahovať s dvadsaťročnými chalanmi“. Štamgastmi v jeho bare sú najmä študenti. „Chodia sem aj ľudia s dredmi, čo im tiež kole oči,“ hovorí Richtárik.

Majiteľ skončil v nemocnici

Útoky údajných neonacistov vyvrcholili na Silvestra. „Najskôr tu pred polnocou rozbili päť okien,“ spomína si jeden zo zákazníkov.

„Asi o tretej sa vrátili a rozkopali dvere. Rado vybehol s foťákom za nimi. Zbadali ho, že ich fotí, začali ho biť, zložili na zem, dupali po ňom a kopali. Chcel som mu pomôcť, no jeden z nich ma chytil a zadržal. Keď som sa mu snažil vyvliecť, roztrhol mi bundu“. Majiteľ baru po tejto bitke skončil v nemocnici so zlomenou nohou, ktorú mu museli ešte na Nový rok operovať.

Policajti prípady vyšetrujú, no neobvinili zatiaľ nikoho. Na videu z októbra, ktoré má denník Sme k dispozícii, pritom vidno tváre. „Na objasnení oboch prípadov polícia intenzívne pracuje,“ odpovedala krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková s tým, že októbrový prípad čoskoro uzavrú.

Dva roky

Za výtržníctvo a ublíženie na zdraví hrozia až dva roky väzenia. Keďže počas útokov muži nehajlovali ani nič podobné, polícia tvrdí, že ani v jednom z prípadov nepreukázali znaky extrémizmu. Na otázku, či sa ľudia neboja do baru chodiť, Richtárik hovorí, že niektorí áno. Cíti to aj na tržbách. Podnik však zatiaľ predať nemieni. „Uvidím, čo prinesie budúcnosť, ale keby som to zatvoril, bola by to prehra všetkých slušných ľudí v Nitre".

Zábery útoku na podnik
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM