Monika Földešiová Rôzne

Orlovská oblasť chce spolupracovať

Spoluprácu v oblasti strojárstva, poľnohospodárstva, vedy a turistiky chce nadviazať s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) Orlovská oblasť v Ruskej federácii.

Podľa predstaviteľov ruskej oblasti majú oba regióny vyspelé poľnohospodárstvo a sú centrom vysokých škôl. Zároveň majú rozvinutú spoluprácu so spoločným partnerským regiónom Champagne-Ardene vo Francúzsku.
„Orlovská oblasť je veľmi bohatá na prírodné zdroje, má rozvinutý elektrotechnický, farmaceutický a strojársky priemysel. Práve v oblasti strojárstva by ruskí partneri radi nadviazali spoluprácu v Nitrianskom regióne,“ uvádza sa v materiáli, o ktorom budú rozhodovať krajskí poslanci na svojom najbližšom rokovaní.
Ruská strana má záujem aj o spoluprácu v oblasti cestovného ruchu, spoluprácu škôl a kultúrnu výmenu. Predstavitelia Orlovskej univerzity počas svojej marcovej návštevy Nitrianskeho kraja pripomenuli, že so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou už majú podpísanú dohodu o spolupráci. „Ruskí partneri nám prezentovali, že zámerom vlády Ruskej federácie je posilnenie regionálnej politiky a spolupráce regiónov, pričom tento trend je zrejmý a prioritný, aj čo sa týka politiky Európskej únie,“ uvádza sa v materiáli Úradu NSK.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM