Rastislav Búgel Kultúra

Originálne vábenie turistov: Módna šou akú ste nezažili!

Nitriansky hrad láka turistov a to naozaj špeciálnou módnou prehliadkou! Ľudia budú môcť na vlastné oči uvidieť šou, akú ešte nezažili. Prezentovať sa budú totiž úplne odlišné odevy, na aké sme zvyknutí. Aj takto chcú nadšenci nalákať na hrad návštev

Turistov vtiahnu do dejín viaceré podujatia, ktoré bude organizovať Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ . Prvým bude práve originálna prehliadka historických odevov.

** „Chceme na hrade urobiť takéto zážitkové aktivity. Jednou z nich bude práve táto módna prehliadka, ktorú by sme chceli aj nejako vtipne okomentovať. Počas nej chceme prezentovať približne 30 dobových kostýmov v takom historickom priereze od doby starých Slovanov po obdobie Márie Terézie,“** uviedol riaditeľ Daniel Balko. Podľa jeho slov si budú môcť návštevníci hradu pozrieť historické kostýmy počas turistickej sezóny dvakrát.

Druhým podujatím projektu „Oživené pamiatky – dotyk histórie“ budú aj večerné prehliadky hradu. Počas nich bude sprievodca približovať turistom dôležité udalosti, ktoré sa tu udiali. Návštevníkom pomôžu nazrieť hlbšie do dejín aj hrané scénky.

** „Chceme názorne ukázať, ako možno vznikala Zoborská listina, ako to mohlo byť s vysvätením prvého kostola v Nitre, ako to bolo s legendou o možnom následníkovi uhorského trónu Vazulovi, ktorého v Nitre oslepili. Chceme v týchto scénkach tiež pripomenúť, že v Nitre zomrel aj Ladislav Svätý, uhorský kráľ a patrón mesta Nitra, ktorý napríklad vysvätil aj svätcov Benedikta a Svorada a bol aj nitrianskym údelným kniežaťom. Tento rok možno ukončíme obdobím kráľa Bélu IV., ktorý sa v Nitre zachránil pred Mongolmi a z vďačnosti udelil Nitre kráľovské výsady,**“ vysvetlil Balko.

nitra24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM