Rastislav Búgel Šport

Organový festival mieri do cieľa: Slovenský umelec potešil divákov

Nitra si užíva poriadnu porciu organových koncertov. Tentoraz sa diváci mohli tešiť na slovenského umelca.

Ilustračný obrázok k článku Organový festival mieri do cieľa: Slovenský umelec potešil divákov
Zdroj: Dnes24.sk

Nedeľný podvečer 17. mája patril v Nitre priaznivcom organovej hudby. Kvalitnou organovou nádielkou rozozvučal priestory Evanjelického kostola sv. Ducha významný slovenský organista Marek Vrábel. Na organe interpretoval diela svetoznámych autorov ako J. J. Froberger, F. X. Brixi, J. Pachelbel, J. S. Bach. F. Mendelssohn-Bartholdy a A. P. F. Boëly.

Neskutočný oočet vydaných CD

Marek Vrábel patrí k najvýznamnejším predstaviteľom organového umenia na Slovensku. „Je absolventom košického konzervatória, kde paralelne vyštudoval hru na organe a hru na klavíri. Na VŠMU v Bratislave absolvoval v roku 1998 hru na organe,“ informuje Juraj Macko. Na Slovensku a v zahraničí úspešne uskutočnil vyše 130 recitálov, nahral 8 CD, je vyhľadávaným komorným hráčom a spolupracuje s mnohými slovenskými aj zahraničnými umelcami.

Hral s citom

„Veľmi ma oslovil jeho hudobný prejav, ktorý bol autentický. Hral s citom a s jemnosťou,“ povedala jedna poslucháčka po koncerte. „Vzácny hosť svojím distingvovaným prejavom ponúkol nitrianskemu publiku zaujímavé skladby, ktoré si publikum obľúbilo,“ informuje Juraj Macko. Dve skladby si hosť večera aj sám uviedol.

Stretol sa s milým publikom

„Ďakujem za pozvanie. V Nitre som sa stretol s milým a srdečným publikom. Veľmi dobre som sa tu cítil. Festival ARS ORGANI má dušu,“ povedal Marek Vrábel na margo nedeľného koncertu. Festival Ars Organi 2015 vyvrcholí posledným koncertom 24. mája o 19,00 hod. v Piaristickom kostole sv. Ladislava vystúpením Márie Magyarovej Plšekovej (organ) a Štefana Kocána (bas). Vstup je voľný.

Čítajte tiež:

Rakúšanka (26) očarila návštevníkov: V piaristickom kostole pokračoval organový festival

Organový festival pokračuje: Nitrianskemu publiku sa predstavila čínska umelkyňa

Organový festival odštartoval: Na úvod vystúpenie francúzskeho u­melca

Foto: Ján Magyar

Organový festival mieri do cieľa: Slovenský umelec potešil divákov
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM